Alla ämnen
Karriär

Bergs Timber avvecklar Gransjö sågverk, 45 personer varslas

Under vintern har en strategisk översyn av den svenska sågverksrörelsen genomförts med målsättningen att skapa förutsättningar för långsiktig lönsamhet. Den nu färdiga planen visar tydligt på potentialen i att kraftsamla utveckling och investeringar till tre av dagens fyra sågverk.

Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 60 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd.
Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 60 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd. Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 60 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd.

Mot den bakgrunden har styrelsen för Bergs Timber idag fattat beslutet att omedelbart inleda MBL- förhandlingar om att avveckla Gransjö sågverk, innebärande att sågverksamheten upphör snarast möjligt och att hela verksamheten avvecklas under hösten 2020. Nedläggningen berör ca 45 anställda.

Kraftsamlar till andra enheter

”Vi ser det inte som ekonomiskt realistiskt att fortsätta utveckla våra fyra befintliga sågverk och kommer därför att kraftsamla våra resurser och investeringar till enheterna i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors. Härigenom stärks förutsättningarna för långsiktig lönsamhet i den svenska sågverksrörelsen. Tyvärr betyder beslutet att ca 45 av våra medarbetare behöver lämna företaget” säger Peter Nilsson, vd och koncernchef för Bergs Timber.

Avvecklingen av Gransjö kommer att belasta resultatet för det första kvartalet 2020 med cirka 30 Mkr för nedskrivning av anläggningstillgångar och avvecklingskostnader. Kassaflödet bedöms påverkas positivt med ca 60 Mkr när avvecklingen av verksamheten är genomförd.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy