Alla ämnen
Politik

Bio-CCS kan ges stöd – tio miljoner ton koldioxid ska kunna samlas in

Bio-CCS kan ges stöd – tio miljoner ton koldioxid ska kunna samlas in
Finansminister Mikael Damberg Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Socialdemokraterna vill öka satsningen på Industriklivet. Vid en presskonferens i somras nämnde finansminister Mikael Damberg bio-CCS vid kraftvärmeanläggningar som ett exempel.

– Vi menar att Sverige ska bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS och att det skulle kunna vara igång redan nästa år. Sverige har unikt goda förutsättningar att ligga i framkant i den här utvecklingen, sade Mikael Damberg till SVT.

Pappersbruk är en annan potentiell verksamhet för bio-CCS. Tillsammans räknar Energimyndigheten med tio miljoner ton koldioxid ska kunna samlas in, motsvarande en femtedel av Sveriges totala utsläpp. Bio-CCS innebär insamling och lagring av koldioxid från biogena bränslen, vilket innebär negativa utsläpp.

Avfall Sverige ställer sig bakom strategin

Flera av Avfall Sveriges medlemmar har ställt sig bakom en strategi som innebär att uppvärmningssektorn senast år 2045 ska vara en kolsänka som hjälper till att minska de totala svenska växthusgasutsläppen. CCS ses som nödvändigt för att detta ska kunna realiseras.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy