Alla ämnen
Bioenergi i industri

Bioendev avslutar test- och demonstrations-verksamheten

Efter fyra års drift av test- och demonstrationsanläggningen i Holmsund har Bioendev fattat beslut om att varsla om nedläggning av produktionen.

Bioendev är ett innovativt teknikutvecklingsbolag som specialiserar sig på teknologi för produktion av torrefierad biomassa
Bioendev har specialiserat sig på teknologi för produktion av torrefierad biomassa Bioendev är ett innovativt teknikutvecklingsbolag som specialiserar sig på teknologi för produktion av torrefierad biomassa

Anläggningens inriktning har varit att testa och sedan demonstrera produktionsmetoder för kunder och intressenter. Samtidigt överväger företaget nedläggning även av utvecklingsverksamheten. Samtlig personal i Bioendev varslas om uppsägning. Totalt berörs cirka 11 personer.

Fortfarande är behovet att ersätta kol i till exempel stålindustrin stort. De svartpellets som Bioendev har tillverkat baserat på torrefieringteknologi fyller just den funktionen.

– Verksamheten har varit inriktad på att testa, kvalitetssäkra och utveckla produktionsmetoden av svartpellets och att hitta finansiärer och intressenter som vill utveckla en fullskalig produktion, säger Mårten Henriksson, styrelseordförande i Bioendev.

Nu följer fackliga förhandlingar.

– Vårt mål är fortfarande att hitta en eller flera intressenter som vill använda tekniken storskaligt och ta den till kommersiell produkt, säger Mårten Henriksson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy