Alla ämnen
Pellets

Bli certifierad installatör inom bioenergi under våren

Heta Utbildningar, som är en del av Yrkeshögskolan i Härnösand, erbjuder under våren kurser för att bli certifierad installatör inom bioenergi, solel, solvärme och värmepumpar. 

Installatörskurs hos Heta Utbildningar i Härnösand.
Installatörskurs hos Heta Utbildningar i Härnösand. Installatörskurs hos Heta Utbildningar i Härnösand.

Bakgrunden är krav från EU att det ska finnas utbildnings och certifieringssystem i varje EU-land. Boverket har specificerat kunskapskraven. Kursen är uppdelad i två veckors självstudier, via Heta Utbildningars e-learningplattform och två dagar i Härnösand med teoripass i grupp, praktiska moment i labbet och ett provmoment. De praktiska momenten består av analys av förbränning samt injustering av en pelletsanläggning.

Kursen är inriktad på utrustning för konsumentmarknaden i storleken 20 kW effekt. Bioenergikursen tar upp värmesystem för både ved och pellets. Bengt-Erik Löfgren har skrivit det mesta av kurslitteraturen och blir även kursledare på den första kursen.

De som har gått kursen och klarat provet kan ansöka om att bli certifierade av Incert. Det krävs att installatören ska ha tre års erfarenhet inom området de senaste fem åren för att få bli certifierad. De som klarat kraven kommer upp på offentliga listor och kommer att synas på Boverkets och Energimyndighetens hemsidor. Energirådgivare har tidigare inte fått hänvisa till installatörer men kommer nu att kunna hänvisa konsumenter till de installatörer som är certifierade.

Första kursen som hålls 23-24 februari är fulltecknad. Nästa tillfällen är den 25-26 april och 17-18 maj.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy