Alla ämnen
Biokraft

Början till slutet för kol i Västerås

Mälarenergis styrelse har beslutat att stänga en av de äldre pannorna på Kraftvärmeverket i Västerås. Det skriver Mälarenergi i ett pressmeddelande.

Mälarenergi
Mälarenergi fasar ut kol och olja som bränslen. Den fortsatta förnyelsen av Kraftvärmeverket blir en ny anläggning som ska använda återvunnet trä som bränsle – Block 7. Foto: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB. Mälarenergi

Panna 4 på Kraftvärmeverket i Västerås har inte körts på flera år och nu finns det alltså ett formellt beslut från Mälarenergis styrelse om att stänga ned den. Ett beslut som är helt självklart eftersom Mälarenergi år 2020 endast ska använda återvunna och förnyelsebara bränslen i sin produktion av el och fjärrvärme. Ett historiskt beslut som är början till slutet för kol i Mälarenergis produktion. Stängningen av pannan kommer att firas med en officiell ceremoni senare under året.

Jag är stolt över att vi vågar gå framåt och stolt över Mälarenergis personal som gjort jobbet som tagit oss hit. Alla de som vårdat och driftat Panna 4 ska också vara stolta. Kraftvärme med Panna 4 har varit en fantastisk lösning för sin tid, säger Niklas Gunnar som är affärsområdeschef för Värme inom Mälarenergi.

Mälarenergis mest ambitiösa mål någonsin

Nu har de praktiska förberedelserna inför bygget av Västerås nästa kraftvärmeblock, Block 7, satt igång. Den nya anläggningen ersätter de äldre delarna av Kraftvärmeverket i Västerås, som varit i drift sedan 1963 och som eldas med kol och olja. Samtidigt som Mälarenergi får en mer miljövänlig produktion som bara kommer använda förnybara och återvunna bränslen säkras leveransen av fjärrvärme till kunder i Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck för en lång tid framöver.

Med Block 7 på plats år 2020 blir det möjligt för Mälarenergi att lämna eran med kol och olja bakom sig för gott.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy