Alla ämnen
Pellets

Byte av pelletspress ska ge högre kapacitet för Vida

Vida Energi har bytt ut en av sina tre pelletspressar i Hok. Den nya pressen har en kapacitet på cirka 4,5 ton per timme, minst 50 procent högre jämfört med den gamla.

Investeringsbeslutet togs i januari och den nya pressen installerades och togs i drift i april. Vida har tre pelletspressar vid pelletsfabriken i Hok. En av pressarna behövde bytas ut av åldersskäl.

– Vi ser också en ökad efterfrågan av pellets och investerade därför i en press med högre kapacitet, den äldre pressen hade en kapacitet på cirka tre ton per timme, säger Erik Dahl, vd på Vida Energi.

Jennie Tholin är ansvarig för inköp, marknad och försäljning av biprodukter på Vida Energi, Erik Dahl är vd för Vida Energi.
Jennie Tholin är ansvarig för inköp, marknad och försäljning av biprodukter på Vida Energi, Erik Dahl är vd för Vida Energi. Jennie Tholin är ansvarig för inköp, marknad och försäljning av biprodukter på Vida Energi, Erik Dahl är vd för Vida Energi.

Brand i råvarumottagningen

Total producerade Vida Energi under 2017 cirka 60 000 ton pellets. För 2019 är målet att producera 68 000 ton. Under 2018 väntas produktionen bli 62 000 ton.

– Vi hade lite otur då vårt råvarumagasin brann i början av året. Det har påverkat produktionen av både pellets och stallströ negativt. Vi har fått mata in råvaran manuellt med hjullastare. När råvaruintaget är uppbyggt i slutet av december kommer råvaran att matas in automatiserat och produktionskapaciteten kommer att öka, säger Erik Dahl.

Ökad kapacitet

Vida valde en press från Salmatec som levererades via Uny-Konsult. Investeringen var cirka fyra miljoner kronor.

– Vi fick bra referenser från andra som har valt pressar från Salmatec. De har en högre produktionskapacitet jämfört med våra äldre pressar. Det var ett viktigt skäl till att vi valde Salmatec. Vi kunde behålla mycket av utrustningen före och efter pressen. Installationen av den nya pelletspressen har gått jättebra, helt enligt plan, säger Erik Dahl.

Överväger fler investeringar

Vida undersöker även möjligheten att investera i utrustning som ska öka tillgängligheten och göra produktionen jämnare.

Den råvara vi använder är torr men torrhalten varierar förhållandevis mycket. Pelletpressarna producerar bäst med en jämn torrhalt. Vi tittar nu på att investera i utrustning före pressarna som ska göra att materialet får en jämnare fukthalt. När vi har utvärderat den nya pressen och om efterfrågan på pelletsmarkanden fortsätter att vara stark så kanske vi även kommer att investera i fler nya pelletspressar med högre kapacitet, säger Erik Dahl.

Ny press och styrning

Uny-Konsult har levererat den nya pressen inklusive ett nytt styrsystem som är förberett för att styra hela produktionslinjen med tre pressar om Vida skulle byta ut de två återstående pressarna. Anläggningen är också förberedd för att kompletteras med fuktmätning, mixer och mognadsbehållare för att styra fukthalten på råvaran som går in i pelletspressen.

– Vi ansvarade för den mekaniska driftsättningen och Vida använde egna elektriker som utförde elinstallationerna efter våra ritningar. Den nya anläggningen är utrustad med frekvensomriktare vilket bland annat gör att det går att justera varvtalet på pressen med plus/minus fem procent, något som gör att pelletskvaliteten kan hållas jämnare, säger Ulf Nygren.

Egna bilar och chaufförer

Råvaran till pelletsfabriken i Hok består av torrt kutterspån från Vidas sågverk. Vida köper också in torr råvara från andra sågverk. Vidas leveranser går till 90 procent till privatkunder som säckad pellets och tio procent levereras som bulk till mindre kunder som skolor och värmeverk.

– Vi är nischade mot privatmarknaden för säckad pellets i hela södra Sverige. Vi har en bra och ren pellets med en hög kvalitet och vi märker att den är omtyckt av kunderna. Vi försöker alltid prioritera privatkunder. I och med att vi har egna lastbilar med egna chaufförer klarade vi att leverera till de flesta i vintras och vi tog även in en del nya privatkunder då det var brist på pellets på vissa håll, säger Erik Dahl.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 6 – 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy