Alla ämnen
Bioenergi i industri

Cortus får mångmiljonorder på två förgasare till Tyskland

Cortus får mångmiljonorder på två förgasare till Tyskland
Ett av Cortus andra projekt – en energianläggning på Höganäs AB:s område.

Cortus har fått två beställningar på konstruktion och processutrustning för två förgasare med brännare och gaskylare/pannor till de tyska företagen blueFLUX Energy och Holzner Druckbehalter.

Dessa första två ordrar har ett värde på cirka 6 miljoner kronor och det fulla värdet av de två projekten är upp till 75 miljoner kronor, beroende på den slutliga leveransomfattningen.

Förgasarna kombineras med den patenterade blueFLUX hydrolysprocessen. Det är kundernas två första kommersiella projekt i Bayern, Tyskland.

Ska ersätta naturgas

Ingenjörsarbeten påbörjas nu och förgasarna planeras att levereras under Q1 och Q2 2023.

Det första ½ MW-projektet är för grön vätgas och det andra 6 MW för att ersätta naturgas i värmeugnar inom tegelindustrin med syntesgas (liknande Cortus projekt i Höganäs).

Ny hydrolysteknik

BlueFlux Energy har utvecklat en ny hydrolysteknik, för produktion av kol/char från organiska rester.

För skalning och ett snabbt marknadsinträde samarbetar blueFLUX Energy nu med Cortus och införlivar WoodRoll®-förgasningsteknik i deras process. Med WoodRoll® förgasningsteknik har Cortus visat hur kol från pyrolys kan förgasas i vattenånga vid hög temperatur till en mycket ren syngas.

Det är Cortus Energys unika teknologi som nu har hittat en ny tillämpning i blueFLUX Energys lösning.

Vätgas- och energigasprojekt

– Det är oerhört glädjande att blueFlux Energy och Holzner Druckbehalter har valt WoodRoll® och Cortus som deras förgasningspartner för deras första projekt och pipeline-linje framåt, säger Cortus Energys grundare Rolf Ljunggren i ett pressmeddelande.

– WoodRoll® och Cortus är rätt val och kombination för våra vätgas- och energigasprojekt där WoodRoll®-prestandan gör stor skillnad, säger Hubert Kohler, vd för blueFLUX Energy och ägare till Holzner Druckbehalter.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy