Alla ämnen
Biodrivmedel & transport

COWI och Swedish Biofuels samarbetar om att producera flygbränsle vid Arlanda

COWI och Swedish Biofuels samarbetar om att producera flygbränsle vid Arlanda
Karin Genemo, divisionschef för Industri på COWI. Foto: Marléne Bagleborn/COWI

Swedish Biofuels och COWI har tecknat ett avtal om att förse den svenska marknaden med 400 000 ton hållbart flygbränsle (SAF - sustainable aviation fuel). Den första anläggningen kommer att byggas i Brista nära Arlanda. Leveranserna av bränslet beräknas kunna starta 2025.

Swedish Biofuels teknik är baserad på metoden “Alcohol to Jet” (ATJ) för tillverkning av bränslet som helt kan ersätta fossilt flygbränsle. COWI kommer inom ramen för uppdraget att bistå med planering, konstruktion och projektledning vid bygget av fabrikerna.

Unikt projekt

– Detta är ett unikt projekt som har potential att förändra flygindustrin och beroendet av fossila bränslen. I stor skala kommer hållbart flygbränsle innebära att flyget kan bli ett hållbart transportsätt. Projektet ligger i linje med att vi gjort ett strategiskt val att helt sluta arbeta med fossila bränslen. Vår kunskap om bränslen ska i stället användas till den gröna omställningen som nu pågår, säger Karin Genemo, divisionschef för Industri på COWI.

Den ATJ-teknologi som Swedish Biofuels tagit fram möjliggör ett nytt sätt att producera hållbart flygbränsle som till hundra procent kan ersätta fossilt flygbränsle.

– Vår teknologi möjliggör den första kommersiella produktionen i världen av hållbart flygbränsle som inte kräver någon inblandning. Vi tror att detta kommer innebära en total förändring av flygindustrin eftersom tekniken innebär slutet för användning av fossilt flygbränsle. Hållbart flygbränsle är inte bara ett steg mot en grönare värld utan även ett slut på beroendet av utländsk olja och därmed större självförsörjningsgrad, säger Angelica Hull, vd, Swedish Biofuels.

Start 2025

Projektet stöttas av EU-kommissionen och de första leveranserna av förnybart flygbränsle är planerade till 2025. Förutom att använda hållbar grön etanol som råvara i produktionen finns också alternativet att använda gröna rökgaser och grön vätgas. Anläggningen kommer även att kunna producera hållbar diesel och bensin.

Spillvärme till Stockholm

Vid tillverkningen uppstår grön överskottsvärme som kommer att skickas till Stockholm Exergis intilliggande kraftvärmeverk. Överskottsvärmen blir på det sättet ett grönt tillskott i Stockholms fjärrvärmenät. Förutom fabriken i Brista planeras ytterligare två produktionsanläggningar i Sverige med en sammanlagd produktionskapacitet om 400 000 ton hållbart flygbränsle. Det är en volym som uppgår till cirka 40 procent av Arlandas årliga totala konsumtion av flygbränsle.

Om Swedish Biofuels

Swedish Biofuels levererar tekniken och kunskapen kring tekniska lösningar för produktion och omvandling av alkoholer till drivmedel och kemikalier från hållbara råvaror. Företaget har utvecklat en teknik för att omvandla alkohol till jetbränsle (ATJ) som patenterades 2004. Företaget har producerat, sålt och levererat  drivmedel för tester, certifiering och demonstrationsprogram i USA, Sverige och Tyskland.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy