Alla ämnen
Biovärme

Den svenska skogen levererar både ekfat och prima pellets till Mackmyra

Att framställa whisky är ett sofistikerat hantverk, och varje råvara, funktion och detalj är avgörande för slutresultatet. För att höja temperaturen och nå kokpunkten behövs värme. Mycket värme. Ett trettiotal meter från destilleriet står därför en pelletspanna som värmer upp det vatten som pumpas in i anläggningen och via värmeväxlare höjer temperaturen vid kokningen.

– Från pelletsanläggningen får vi 125-graders vatten som får igång kokningsprocessen när vi destillerar. Hetvattnet ger oss en jämn temperatur genom hela koket, vilket gör att vi får korta koktider och en väldigt bra produkt i slutändan, berättar Jimmy Hansson, whiskyoperatör på Mackmyra.

År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegantoch fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.
År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky. År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegantoch fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.

Destillering med detaljrikedom

Att pelletsanläggningen ligger nära destilleriet medför stora fördelar både ekonomiskt och driftsmässigt för Mackmyra, samtidigt som det går det helt i linje med företagets sätt att se på hållbarhet och innovation. Pannan eldas med värmepellets från Scandbio och fungerar enligt samma princip som fjärrvärme; alltså ett slutet system där uppvärmt vatten pumpas in i anläggningen, och via en värmeväxlare sedan höjer temperaturen precis lagom mycket till processen.

– Att ha vår pelletsanläggning strax intill destilleriet är fördelaktigt både ekonomiskt och driftsmässigt. Det blir en stor trygghet för oss samtidigt som det kräver mindre underhåll, och dessutom ger pellets ett jämnare pris jämfört med el. Det går också helt linje med vår syn på hållbarhet och innovation, fortsätter han.

Från en resa till en annan

För Mackmyras del startade allt med att åtta tidigare studiekamrater var på fjällsemester tillsammans. Där och då väcktes idén om att göra en svensk whisky, baserad på svenska råvaror, och vart de än vände sig så såg de inget annat än möjligheter.

– Det lade grunden till Mackmyra som startade 1999. Och förutsättningarna att göra whisky i Sverige är goda. Kornet är bra, liksom vattnet, och whiskyn kan lagras på svenska ekfat, berättar Heli Jonsson, företagets Brand Ambassador.

På Mackmyra strävar man efter att tillverka whisky på ett så modernt, effektivt och miljövänligt sätt som möjligt. Och det är för att kunna göra det som man har byggt världens mest klimatsmarta destilleri.

– Idag framställer vi whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999, men i ett av världens modernaste destillerier. Vi gör den enligt konstens regler, men vi gör den på vårt vis och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt är för oss en självklarhet, avslutar Heli Jonsson.

Bakgrund

Bionär AB är ett fjärr- och närvärmebolag som ägs av Gävle Energi tillsammans med Ockelbo och Älvkarleby kommuner. De äger och driver den pelletsanläggning som levererar 130-graders hetvatten till Mackmyra Whiskys destilleri. Värmecentralen byggdes av KLM Energi & Mekanik, Norrtälje. Pannan levererades av Danstoker och brännaren av Linka. Pelletsen levereras av Scandbio AB.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy