Alla ämnen
Biovärme

Det första spadtaget är taget för Mälarenergis mest ambitiösa mål någonsin

Idag den 4 oktober inleddes nämligen arbetet med att bygga den nya kraftvärmeanläggningen Block 7 som möjliggör att Mälarenergi kan sluta använda bränslen som kol och olja.

Ceremonin leddes av Niklas Gunnar som är affärsområdeschef för Värme hos Mälarenergi. Inbjudna att delta var politiker från Västerås stad samt Mälarenergis styrelse, kunder, anställda på Mälarenergi och leverantörer som ska leverera de olika delarna av anläggningen.

– Det här innebär att vi genomför vårt mest ambitiösa mål någonsin, säger Mälarenergis styrelseordförande Staffan Jansson. Block 6 var ett viktigt steg i vår resa mot framtidens samhälle och med Block 7 går vi nu hela vägen mot att bli fria från bränslen som kol och olja, fortsätter Staffan.

Den nya anläggningen Block 7, som byggs vid Norra Seglargatan intill Kraftvärmeverket, är en investering på 1,7 miljarder kronor och beräknas tas i drift om 3 år. Med Block 7 kommer de äldre delarna av Kraftvärmeverket att fasas ut, leveranserna av prisvärd fjärrvärme säkras och produktionen blir fri från kol och olja.

– Fjärrvärme är den absolut bästa uppvärmningsformen och Västerås är ett av de bästa exemplen i världen. Hela 98% av tätorten är ansluten till nätet. Nu tar vi nästa steg mot en mer hållbar energiproduktion för att ge kunderna en fortsatt trygg och prisvärd uppvärmningsform, säger Niklas Gunnar – affärsområdeschef för Värme på Mälarenergi.

Det nya blocket ersätter de äldsta 50-åriga delarna av Kraftvärmeverket som varit i drift sedan 1963 och eldas med kol och olja. Samtidigt som Mälarenergi får en mer miljövänlig produktion med förnybara och återvunna bränslen säkras leveransen av fjärrvärme till kunder i Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck för en lång tid framöver.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy