Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Enkelt att ställa om till etanoldrift

Det var ingen slump att Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) valde Autoexpertens bilverkstad i Täby när han i måndags presenterade nyheten i regeringens höstbudget, en ”bygga-om-bonus”, ett bidrag för att konvertera befintliga bensinbilar till etanoldrift.

Autoexperten jobbar aktivt för en fossilfri fordonsflotta till år 2030 och har sedan en tid drivit frågan om konvertering till etanoldrift för att bidra till att minska fordonsbranschens klimatpåverkan.

Minskad klimatpåverkan

Det finns idag cirka 2,7 miljoner bensinbilar som går att konvertera till etanol. En konvertering skulle ge en minskad klimatpåverkan med 80 procent per fordon om man räknar med svenskproducerad etanol. En relativ enkel åtgärd som ger stor klimateffekt.
– Det är en möjlighet för dem som inte har så tjock plånbok att de kan köpa en elbil eller laddhybrid. Istället kan de bygga om sin befintliga bensinbil för cirka 5 000 kronor med bonusen och kunna köra mer hållbart, säger Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister.

Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister och Anders Nilsson, affärsområdeschef Autoexperten.
Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister och Anders Nilsson, affärsområdeschef Autoexperten. Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister och Anders Nilsson, affärsområdeschef Autoexperten.

Etanolkonverteringar viktig del

Autoexperten jobbar aktivt, driver på och vill vara en del av lösningen i omställningen till en fossilfri fordonsflotta år 2030. Vi har ett ansvar och en viktig roll att ta hand om, serva och konvertera bilar som redan finns. I Autoexpertens strategi är etanolkonvertering en viktig del tillsammans med gas- och eldrivna fordon för att kunna minska branschens utsläpp och klimatpåverkan.
– Det är hållbart att ta vara på de bilar som redan rullar på våra vägar. Därför välkomnar vi regeringens bonus. Ingen ska behöva köpa en ny bil, säger Anders Nilsson, affärsområdeschef Autoexperten.

Godkända produkter

För att bilen ska kunna konverteras på ett säkert sätt och utsläppsminskningen garanteras, krävs att bilverkstaden använder godkända produkter samt att konverteringen utförs av en rätt utbildad bilmekaniker.
– Som bilägare ska du känna dig trygg och säker när du lämnar in din bil till verkstaden för konvertering, säger Mickael Persson, vd Min bil en del av Autoexperten.

Konvertering tar två timmar

Det tar ungefär en till två timmar och kostar runt 10 000 kronor (cirka 5 000 kronor med bonusen) att konvertera en bensinbil till etanoldrift. Med drygt 400 bilverkstäder runt om i landet skulle Autoexperten, med en heltidsanställd bilmekaniker för konvertering på varje verkstad, kunna bygga om alla bensinbilar på mindre än sju år.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy