Bioenergi är en hörnsten i omställningen mot ett fossilfritt samhälle och spelar en central roll i övergången till ett hållbart energisystem.
EU har med hjälp av direktiv som ekodesign, energimärkning och kravet på CE-märkning etablerat ett regelverk som syftar till att säkerställa att anläggningar som eldar med biobränslen inte bara producerar förnybar energi utan också håller partikelutsläppen på en minimal nivå – en förutsättning för att skydda både miljön och folkhälsan. Direktiven är därmed robusta verktyg som vilar på en gedigen vetenskaplig grund för att skydda både miljön och folkhälsan.
Problemet med lokala dubbelkontroller
Trots att bioenergiföretag kan uppvisa de nödvändiga godkännandena enligt EU:s regelverk, inför en del enskilda kommuner egna lokala krav. Ibland utan att kunna förankra dessa krav i gällande krav eller förordning. I praktiken innebär detta att företagen, efter det att en installation har genomförts, tvingas genomgå ytterligare och ofta kostsamma emissionsmätningar för att erhålla ett lokalt godkännande.
Dessa extra kontroller medför inte bara kostnader och ett dubbelarbete utan skapar också osäkerhet då mätprocedur och krav kan variera från kommun till kommun. Tidskrävande mätningar kan både vara svåra att genomföra och fördröjer samtidigt driftsättningen av viktiga miljöförbättrande installationer. Något som är särskilt problematiskt i en tid då snabba åtgärder krävs för att minska klimatpåverkan.
Kontrollen som drabbar nya när- och fjärrvärmepannor är inte bara onödig utan riskerar dessutom att underminera det gemensamma EU-systemet.
EU-regelverket bygger på vetenskap, enhetlighet och effektivitet
EU:s direktiv bygger på omfattande forskning och internationellt samförstånd. Ekodesigndirektivet och energimärkningen säkerställer att bioenergipannor är både energieffektiva och har låga utsläpp, samt ger konsumenter och myndigheter en tydlig information om miljöprestanda. Även CE-märkningen intygar att en produkt uppfyller de krav som ställs i EU-lagstiftningen, också när det gäller tillverkning, säkerhet och miljöskydd.
Tillsammans innebär detta att produkten har genomgått de tester och kontroller som krävs för att säljas inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Därmed utgör dessa regelverk en solid plattform som garanterar anläggningarnas presanda vilket skapar en förutsägbar marknad och hög miljöstandard över hela unionen.
Osäkra, oförutsägbara och oenhetliga tillämpning av reglerna
Ändå väljer vissa kommuner att införa egna krav på emissionsmätningar, trots att levererande företag redan kan dokumentera att utrustningen uppfyllt EU:s rigorösa krav. Dessa lokala myndigheter kan t ex hävda att de med ytterligare granskning vill komplettera övervakningen för att hantera specifika regionala miljöutmaningar.
Detta skapar en paradox: EU-regelverket som är tänkt att vara utformat för att undvika fragmentering, leder med dessa lokala initiativ till osäkra, oförutsägbara och oenhetliga tillämpning av reglerna. Resultatet blir att parallella mätningar i stället leder till ökad fragmentering, ökade kostnader och administrativa bördor utan att ge några mätbara miljöförbättringar.
Som representanter för branschföretagen vill vi därför varna för att dåligt förankrade och osammanhängande lokala regler skapar osäkerhet för investeringar vilket kan bromsa utvecklingen av nya miljötekniska lösningar. Detta i stället för att främja både innovation och effektivitet i övergången till en hållbar energisektor.
Lokala krav – en dubbel börda som saktar ner omställningen
När kommuner kräver ytterligare mätningar uppstår flera problem:
- Ökade kostnader och byråkrati: Företag måste investera i extra mätutrustning och hantera dubbla kontroller, vilket minskar resurser till utveckling av hållbar teknik.
- Fragmenterad marknad: Olika kommuners krav skapar osäkerhet för företag som verkar över gränser. Det blir svårt att planera när lokala regler varierar.
- Fördröjda miljövinster: Tidskrävande mätprocedurer försenar driftsättning av anläggningar – ett allvarligt hinder i en tid då klimatåtgärder måste ske snabbt.
Enhetlig tolkning är avgörande för framtiden
EU:s regelverk är resultatet av långvarigt samarbete och expertkunskap. En konsekvent tillämpning garanterar att alla bioenergianläggningar, oavsett plats, kontrolleras med tredjepartscertifiering enligt samma höga standarder. När sedan kommuner inför egna regler riskerar detta att inte bara att försvaga miljöskyddet utan även att skada företagens förtroende för regelverket. En gemensam och transparent metod skulle i stället underlätta investeringar i grön teknik och stärka den inre marknaden.
Det är förståeligt att kommuner vill säkerställa att miljökrav uppfylls, men lösningen ligger inte i parallella system. EU:s direktiv är redan utformade för att balansera effektivitet, innovation och miljöhänsyn. Genom att avveckla onödiga dubbelkontroller kan vi sänka kostnader och frigöra resurser till ytterligare teknisk utveckling.
Vi behöver få bort gammal miljömässigt sämre teknik och öka installationerna av dagens betydligt bättre teknik. Då kan vi dessutom bidra till en förutsägbar marknad som lockar fler aktörer. Dagens situation bromsar i stället utbytet av föråldrad teknik.
Sammanfattning
Enad politik verkar för en hållbar framtid. Bioenergi är avgörande för att möta klimatutmaningarna, och EU:s regler säkerställer att utvecklingen sker utan att äventyra miljön. Kommuners extra krav på lokala emissionsmätningar hotar denna samordning genom att skapa byråkratiska hinder och osäkerhet. För att nå klimatmålen och främja innovation borde vi lita på de gemensamma EU-standarderna – inte underminera dem.
Det är dags att upphöja vetenskap och enhetlighet över lokal godtycklig kontroll. Låt oss i stället enas kring EU:s beprövade system och säkerställa att bioenergin fortsätter vara en motor för en rättvis och effektiv grön omställning.
Erfarenheten från mer än 30 år i gränslandet mellan akademi, myndighet och företagande har övertygat oss om att extra lokala mätningarna inte nödvändigtvis förbättrar miljöskyddet, utan snarare riskerar att undergräva de beprövade och enhetliga EU-reglerna. För att främja en effektiv och snabb omställning mot ett fossilfritt samhälle är det därför av största vikt att lokala myndigheter litar på EU:s standarder och avvecklar onödiga dubbelkontroller.
Det är dags att uppmana beslutsfattare på alla nivåer att arbeta mot en enhetlig tolkning av gällande EU-regler – för företagets skull, för investeringsklimatet och inte minst för miljön och folkhälsan.
- Bengt-Erik Löfgren, ÄFAB bengt@afabinfo.com
- Janne Arvidsson, Baxi AB janne@baxi.se
- Ola Wiman, Gotfire AB ola@gotfire.se
- Bosse Augustsson, Cleanburn AB bosse@cleanburn.se