Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Extrakostnad för besiktning av gasbilar kan tas bort

Transportstyrelsens nya besiktningsregler för gasfordon började gälla 20 maj 2018. Samtidigt blev det också dyrare för gasbilsägare att besiktiga sin bil. Nu vill regeringen ta bort merkostnaden eller på annat sätt kompensera de som kör på biogas.

biogasbil
Numera täthetskontrolleras och okulärbesiktigas både tankar och ledningar vid varje besiktning av en gasbil. Foto Martin Frick. Biogasbil

– Det här är ett mycket efterlängtat besked, från oss i branschen men inte minst från Sveriges alla gasbilsägare. Energigas Sverige har hela tiden varit positiva till de nya besiktningsreglerna, som ökar fordonens säkerhet. Däremot är det inte rimligt att de som vill dra sitt strå till stacken genom att göra ett klimatsmart val ska straffas med en högre avgift. Toppen att regeringen nu rättar till det, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Regeringen ger i uppdrag till Transportstyrelsen att utreda hur det ska gå till att ta bort merkostnaden. Uppdraget är en del i att skapa en fossilfri fordonsflotta, och ska redovisas senast 30 juni 2021.

Mer om regeringsuppdraget

Mer om besiktning av gasbilar

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy