Alla ämnen
Biovärme

Färre transporter när Derome byter till eget träspill för uppvärmning

Minskade transporter, mindre koldioxidutsläpp och övergång till 100 procent förnybara bränslen, det är några av fördelarna när Derome ställer om till fjärrvärme på anläggningen i Tanumshede. 

– Målsättningen är att bli självförsörjande på el och värme, säger Patrik Vendelskulle, fastighetsansvarig inom Derome.

Fastigheten i Tanumshede innehåller takstolsfabrik, bygghandel samt externa hyresgäster. Vid tillverkning av takstolar blir det stora mängder spillvirke i form av träklossar. Tidigare såldes spillvirket, men nu tas det tillvara på istället.

Derome lastbilstransport
Förändringen i Tanumshede ger en minskning med 33 lastbilstransporter per år. Förändringen i Tanumshede ger en minskning med 33 lastbilstransporter per år.

Stort miljöfokus – en vinstaffär

Fastigheten värmdes tidigare upp med en pelletspanna och Derome såg möjligheten att bygga om den till flispanna, för att utnyttja det egna spillvirket som bränsle.

–  Det har fungerat fantastiskt bra. Vår flispanna säljer energi till fjärrvärmenätet, sedan köper vi tillbaka fjärrvärme till vår fastighet. Det innebär att inga transporter sker längre, vi tog bort 33 lastbilstransporter per år, säger Patrik Vendelskulle.

Lokalt ekosystem och självförsörjning

Patrik Vendelskulle lyfter fram återcirkulerandet när de sågar upp och gör flis av träklossar, som sedan värmer takstolsfabriken. Det finns även möjlighet att utveckla systemet med leveranser till bolag på andra sidan gatan.

– Inom Derome har vi ett stort miljöfokus och har verkligen lyckats med att minska antalet transporter. Jag har också en vision att montera solceller så att vi blir självförsörjande på både uppvärmning och el.

 

Fördelar med Deromes nya lösning:

• Lastbilstransporter av pellets och restprodukter har utgått

• Byte från fossila till förnybara bränslen

• Överskottsvärme utnyttjas till 100 procent

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy