Alla ämnen
Pellets

Forssjö investerar i ny pelletspress

Forssjö Pellets har bytt ut en av sina två pelletspressar. Målsättningen är att göra produktionen mer kostnadseffektiv och öka kapaciteten.

Forssjö Pellets
Per Stenegard, marknadschef Forssjö Pellets, Peter Gyllengahm, ägare och sågverksansvarig Sandåsa Timber och Erik Gyllengahm, produktions- och underhållsansvarig Sandåsa Timber, några dagar efter att den nya pelletspressen från Salmatec anlänt till Forssjö i augusti.

Den gamla pressen från 2013 var sliten och i behov av en stor renovering.

– Vi valde att istället byta hela pressen till en modernare pelletspress med lägre underhållskostnader, säger Peter Gyllengahm på Sandåsa Timber som äger Forssjö Pellets.

Högre kapacitet

En andra viktig orsak till bytet var att den nya pressen från Salmatec ska ge en högre kapacitet.

När vi gör en investering vill vi effektivisera och utveckla verksamheten samtidigt. Vi beräknar att vi kommer att kunna öka vår produktion, men det är för tidigt att säga hur mycket. Vi har tillgång på spån, men det finns andra delar i en pelletsfabrik som nu kan bli nya flaskhalsar. En utmaning är att ta bort dessa för att fullt ut kunna nyttja den ökade presskapaciteten, säger Peter Gyllengahm.

Tillverkad i Tyskland

Den nya pressen är tillverkad av Salmatec i Tyskland och har levererats av Uny-konsult med Ulf Nygren som vd. Han förklarar bakgrunden.

– Det var mycket tack vare mina goda kontakter med Salmatec som det gick att få fram en press på kort tid. Leveranstiden vid en ny beställning från Salmatec i dag är sex till åtta månader efter att orderingången varit hög den senaste tiden. Jag har ett bra samarbete med Salmatec sedan många år och känner ägarna väl. De kunde styra om leveransen av en press som skulle till en annan kund men som inte behövde installeras på en gång. Det tog bara tre veckor att anpassa den för svenska förhållanden och leverera den till Sverige.

Största hittills

Denna press är den största modellen som Salmatec har tillverkat för träpellets hittills. De har tidigare gjort pressar som klarar 4,5 ton per timme, men denna klarar 6 ton per timme. Den är utrustad med två elmotorer på vardera 200 kW effekt, totalt 400 kW. Salmatec har utvecklat sina modeller under åren och denna är utrustad med flera nya finesser.

– Till exempel har den magneter vid inloppet av spån för att avskilja metallföremål. Den har en elektrisk vinsch för byte av matris och koller. Pressen är utrustad med ventilation av utrymmet inne i pressen och övertryck som gör att det inte kommer in damm på fel ställen. Den är också utrustad med ett automatisk system för att fylla på fett i ledningar efter att kollerhjul har bytts ut. Matrisen är nyutvecklad och det finns en ny vibrationsdämpning, säger Ulf Nygren och tillägger att erfarenheter från Salmatec-pressar som körts i Sverige visar att kostnaden för service, underhåll och slitdelar är riktigt låga.

Snabb installation

Normalt ordnar Uny-konsult med installationen av en press som levereras till Sverige. Men när den nya pressen till Forssjö Pellets installerades medverkade montörer från Salmatec eftersom bytet behövde ske snabbt och med relativt kort varsel.

Omsvängning av intresset

Under början av 2000-talet var intresset i Sverige svalt för pelletspressar från Salmatec. Då var Salmatec en mindre och i Sverige ganska okänd tillverkare.

– Men de senaste åren har det skett en tydlig omsvängning av intresset. Företaget har också utvecklats mycket de senaste två decennierna. I början på 2000-talet fanns hos företaget tre platser för montering av pelletspressar och man hade 40 anställda. I dag finns det 16 platser för montage av pelletspressar och man har 180 anställda efter att nyligen byggt ut verksamheten med tre nya stora produktionshallar i Tyskland. I dag har företaget mer att göra än någonsin och levererar till alla världsdelar, säger Ulf Nygren.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2020 som finns att läsa som e-tidning här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy