Alla ämnen
Biovärme

Fossilfri fjärrvärme möjliggör för det smarta datacentret Turbinen

Tidigare i dag invigdes Kraftringens nya datacenter Turbinen. På Gunnesboverket, där datacentret ligger, fanns tidigare en gammal gasturbin som fasats ut från fjärrvärmeproduktionen till förmån för en helt fossilbränslefri fjärrvärmeproduktion.

Liksom sin föregångare gasturbinen kommer datacentret att generera värme. Det innebär att efterhand som centret växer kan värmen återvinnas och användas i fjärrvärmenätet. Turbinen blir alltså både ett säkert och klimatsmart datacenter.

Istället för att riva ner och bygga nytt nyttjar vi byggnaden där det tidigare har stått en stor gasturbin till att skapa ett nytt modernt datacenter, det är ett lysande exempel på hur dåtid möter framtid, säger Thomas Lindsjö chef för datakommunikation på Kraftringen.

– För oss är det viktigt att leva som vi lär. Därför ställer vi höga krav på Turbinen, vilket bland annat innebär att vi kommer kunna återanvända den värme som genereras när datacentrat är fullt utbyggt och hela Turbinen drivs av helt förnybar el, delvis lokalt genererad av solcellerna uppe på taket, säger Sezgin Kadir vd och koncernchef för Kraftringen.

Liksom sin föregångare gasturbinen kommer datacentret att generera värme
Liksom sin föregångare gasturbinen kommer datacentret att generera värme Liksom sin föregångare gasturbinen kommer datacentret att generera värme

Om Turbinen

  • Drivs helt av förnybar el och är förberedd för värmeåtervinning.
  • 36 skåp (första etappen), Max 170 skåp vid total utbyggnad
  • Gasturbinen sattes i drift 16 december 1991 och kördes sista gången mars 2015. Totalt har den haft 68 329 drifttimmar. Med hjälp av en avgaspanna kunde den vid full drift leverera 22 MW el och 47 MW fjärrvärme vilket motsvarade ca 10-12 000 villor.
  • Gasturbinen eldades med naturgas och vid den tiden innebar det en stor miljövinst, eftersom den ersatte främst oljepannor. Turbinen, med generator och växellåda har fått ett nytt liv i Aten (Grekland) på ett raffinaderi.

Fakta

Kraftringen

Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Vi tar ansvar för att använda naturresurser så effektivt som möjligt genom att fokusera på lokala energilösningar som både skapar stora miljövinster och bidrar till en hållbar tillväxt i regionen. Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 260 000 energikunder och runt 500 medarbetare. Vi erbjuder lösningar inom el, värme, kyla, gas, fiber, entreprenad och andra energirelaterade tjänster.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy