Alla ämnen
Bioenergi i industri

Gasbarometern visar: Mer än 25 % andel biogas i stamnätet

Efter flera år av stadig ökning av andelen biogas i det svenska stamnätet för gas är det första halvåret 2020 inget undantag. Andelen uppgår till 28,6% och är en positiv utveckling jämfört med 2019 års mätning (23,4% över året).

Biogasen är en viktig komponent i energiomställningen och bidrar också med andra samhällsnyttor. De sex första månaderna under 2020 visar en stabil ökning av andel biogas i stamnätet, som ägs av Nordion Energi.

– Utvecklingen pekar på att allt fler väljer gröna energikällor. Gasnätet är en viktig del i Sveriges energiomställning och är det effektivaste sättet att transportera förnybar gas, säger Saila Horttanainen, chef Kommunikation och Hållbarhet på Nordion Energi.

– Vi hoppas nu att de presenterade förslagen från Gasmarknadsutredningen kommer genomföras och bidra till att fler företag och industrier väljer biogas som ett led i att uppnå sina klimatmål.

Sedan mätningarna startade år 2016 har efterfrågan på biogas ökat stadigt. Andelen biogas ökar inte bara i stamnätet utan också i hela det västsvenska gasnätet (stamnätet samt distributionsnäten). 2019 var andelen biogas i det västsvenska nätet 26,2 % och för det första halvåret 2020 är den 32,2%. En utveckling som visar att biogasen är en viktig energikälla för flera aktörer i södra och västra Sverige.

Om Gasbarometern

Gasbarometern är ett verktyg för att kunna redovisa hur andelen biogas utvecklas i det svenska stamnätet för gas. Gasbarometern ger svar på hur stor andel av gasen som handlas är biogas och vilka sektorer som efterfrågar den – samtidigt som det blir en barometer på hur olika marknadsåtgärder och politiska beslut påverkar efterfrågan.

Gasbarometern genomförs tillsammans med de aktörer som handlar med gas i stamnätet: Göteborg Energi, Modity, E.ON, Ørsted och Axpo.

Om Nordion Energi

Nordion Energi är en ny energikoncern specialiserade på infrastruktur. Vi äger och driver gasnätet som sträcker sig från Skåne upp till Bohuslän och i denna region utgör gasen ca 20 procent av all energi som används. Koncernen består av Weum och Swedegas och tillsammans har vi cirka 20 000 kunder inom industri, företag, energibolag, kommersiella fastigheter och privata hushåll. Vårt mål är att driva energiomställningen mot ett samhälle med 100% grön energi. Som en del i det arbetet vill vi öka andelen förnybar gas grön gas i vårt gasnät, och biogas och vätgas, står därför högst på vår lista. Nordion Energi har cirka 80 anställda med bas i Malmö.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy