Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Gasdrivna Volkswagen Golf Sportscombi TGI erbjuds i Sverige igen

Volkswagen i Sverige erbjuder nu åter den fordonsgasdrivna modellen Golf Sportscombi TGI, som klassas som klimatbonusbil. Bilen är utrustad med tre gastankar, vilket ger en riktigt god räckvidd på fordonsgas: upp till 440 km enligt körcykeln WLTP.

Inte heller behöver man oroa sig för utrymmet ombord – gastankarna sitter integrerade under golvet på ett platsbesparande sätt. Dessutom har motorn uppdaterats: under huven ruvar en kraftfull 1,5-liters fyrcylindrig turbomotor med en effekt på 130 hk ett vridmoment på 200 Newtonmeter.

Tack vare TGI-motorns Miller-förbränningscykel och turboladdarens variabla turbingeometri (VTG), är den fyrcylindriga 1,5-litersbensinmotorn i Golf Sportscombi TGI ännu snålare med bränslet än sin föregångare och dessutom ännu piggare.

Motorn drivs primärt på fordonsgas – bensintanken är betydligt mindre och fungerar som ”reservtank”. Bensintankens volym har minskats till nio liter, vilket för Golf Sportscombi TGI motsvarar en räckvidd på cirka 200 km. De tre gastankarna har tillsammans en volym på 115 liter, motsvarande en totalvikt på 17,3 kg. Tankarna är endera tillverkade i kolfiberarmerad plast eller metall.

94 procent av fordonsgasen förnybar i Sverige

Fordonsgas är idag ett av de drivmedel som har absolut lägst klimat- och miljöpåverkan. CO2-utsläppen från en fordonsgasdriven bil är betydligt lägre än för en bil med konventionell motor eftersom det vid förbränning av fordonsgas bildas cirka 25 % mindre CO2 än vid förbränning av bensin. Detta beror på att andelen kol i fordonsgas är mycket lägre. Tack vare bland annat en innovativ ”lambda split”-process, är förbränningen av fordonsgas dessutom extremt ren: avgaserna innehåller mycket mindre kolmonoxid och kväveoxider (NOx).

Tankar man med biogas kan utsläppen minimeras ännu mer, upp till 90 procent, eftersom biogas fås genom nedbrytning av organiskt material. I Sverige finns det god tillgång på biogas. Under det första halvåret 2019 var 94 procent av fordonsgasen förnybar, enligt statistik från SCB.

Att köra på fordonsgas är jämförelsevis något billigare än att köra på diesel eller bensin. Fordonsgas innehåller också mycket mer energi – 1 kg gas motsvarar cirka 1,3 liter diesel eller 1,5 liter bensin.

Nu beställningsbar

Golf Sportscombi TGI är framhjulsdriven och levereras med en 7-växlad DSG-växellåda. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 4,2 kg/100 km enligt WLTP, vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 116 g/km. Topphastigheten ligger på 207 km/h och 0-100 klaras av på 10,9 sekunder.

Golf Sportscombi TGI är nu beställningsbar på den svenska marknaden. Det rekommenderade cirkapriset är från 297 900 kronor, innan avdrag för klimatbonusen på 10 000 kr. Bilen går också att bygga i konfiguratorn på volkswagen.se.

Senare i höst utökar Volkswagen sitt utbud av gasdrivna modeller på den svenska marknaden genom Polo TGI.

− Vi på Volkswagen har en stark tradition av gasbilar och vi är glada över att nu återigen erbjuda populära Golf Sportscombi med gasdrift. Vi förväntar oss ett stort intresse och tillgången för vår marknad är god. Vid beställning idag kan bilen levereras redan innan årsskiftet, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Golf Sportscombi TGI har 440 km räckvidd på gas.
Golf Sportscombi TGI har 440 km räckvidd på gas. Golf Sportscombi TGI har 440 km räckvidd på gas.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy