Alla ämnen
Pellets

Goda affärsmöjligheter inom bioenergi i Finland

I Finland pågår just nu en omfattande satsning på nya bioenergianläggningar, särskilt i södra Finlands storstadsområden, där fortfarande mycket kol och naturgas används för el och värmeproduktion.

Bränslehanteringssystemet för pellets vid Fortums konvertering av två oljepannor på totalt 80 MW i Esbo, Finland. Foto: BMH
Bränslehanteringssystemet för pellets vid Fortums konvertering av två oljepannor på totalt 80 MW i Esbo, Finland. Foto: BMH Bränslehanteringssystemet för pellets vid Fortums konvertering av två oljepannor på totalt 80 MW i Esbo, Finland. Foto: BMH

Nordic Baltic Bioenergy Conference i Helsingfors, 29-31 mars, är ett bra tillfälle för att få en överblick och göra sig känd bland de finska aktörerna och göra affärer. Här är några av de bioenergisatsningar som nyligen har gjorts och som nu pågår i södra Finland:

• Fortum konverterade 2015 två oljepannor på 40 MW vardera till pellets i Kivenlahti värmeverk i Esbo, väster om Helsingfors.

• Fortum med flera investerar 260 miljoner euro i nytt kraftvärmeverk i Nådendal utanför Åbo. Biokraftvärmeverket ersätter ett kolkraftverk och står färdigt i höst. Flis blir huvudbränsle. Kapaciteten blir 142 MW el och 244 MW värme samt 50 MW ånga.

• Helen Oy bygger nytt pellevärmeverk med 100 MW effekt vid Sundholmens kraftverk i Helsingfors, driftsättning 2018.

• Lahti Energia ska bygga en anläggning som ska ge 150 MW värme och kommer att vara förbered för att levererar 50 MW el. Klar 2019

• Ny pelletspanna med 90 MW effekt blev nyligen klar i Seinäjoki. Pannan ska användas för topplast och reservlast och ersätter fossil olja. En befintlig 30 MW oljepanna har också konverterats för att kunna använda pellets som bränsle.

• En stor konvertering av ett kolkraftvärmeverk planeras i Vanda utanför Helsingfors.

Finska Fortum är även mycket aktivt med investeringar både i Polen, Litauen, Vitryssland och Ryssland.

Läs mer i senaste numret av Bioenergi där vi beskriver större bioenergiinvesteringar i hela Östersjöregionen.

Till program och konferensanmälan för Nordic Baltic Bioenergy i Helsingfors 29-31 mars.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy