Alla ämnen
Politik

Hållbar bioenergi – en central del av European Green Deal

Bioenergy Europe – Europeiska Bioenergiföreningen – välkomnar Europeiska kommissionens ansträngningar att sätta hållbarhet i centrum för sin politik. European Green Deal, som presenterades den 11 december, är en välbalanserad tillväxtplan som kommer att styra EU: s energiomvandling att bli koldioxidneutral fram till 2050.

Budskapet i European Green Deal är tydligt. Sättet på vilket vi producerar, konsumerar, reser och hur vi värmer våra hem måste förändras. Det är därför upp till beslutsfattarna att skicka en tydlig signal till både EU-medborgare och företag och att lyssna på den oro som denna utmaning för med sig. Det är nödvändigt, nu mer än någonsin, att befintliga politiska verktyg samordnas som delar av en enhet. Det gäller pris för koldioxid; energibeskattning; mål för förnybar energi; statligt stödpolitik; hållbarhetskrav och grön finansiering samt industripolitisk strategi. Det skriver Bioenergy Europe i ett pressmeddelande.

Bioenergi är största förnybara energikällan

Hållbar bioenergi är redo att leverera vad EU behöver för att uppnå klimatneutralitet – en ren, koldioxidneutral, pålitlig och innovativ energiform. Europas bioenergisektor är den absolut största förnybara energikällan och sysselsätter över 700 000 personer. Dessutom består det av minst 45 000 företag, de flesta små eller medelstora. Hela 75 procent av tillverkarna av utrustning för bioenergisektorerna är europeiska.

Att uppnå en minskning av växthusgasutsläppen med 55 procent fram till 2030 innebär en skärpning av målet för att EU ska bli koldioxidneutralt. Detta är en utmanande uppgift. Om Europa ska uppnå detta mål, måste klimat- och energiramverket för 2030 anpassas för att skynda på en uppskalning av förnybar teknik och utfasningsplan för fossilt bränsle.

Värmesektorn försummad

Oroande är att European Green Deal försummar värme- och kylsektorn, som utgör hälften av EU: s energianvändning. Vidare misslyckas European Green Deal med tydlig vägledning om hur man kan uppnå ett pris på koldioxid för sektorer som inte omfattas av EU: s utsläppshandelssystem.

Jean-Marc Jossart
Jean-Marc Jossart, generalsekreterare i Bioenergy Europe. Jean-Marc Jossart, generalsekreterare i Bioenergy Europe.

Bioenergy Europe välkomnar stödet till cirkulära biobaserade sektorer som nämns i European Green Deal  i form av partnerskap mellan medlemsstaterna och industrin.
– Bioenergy Europe ser fram emot de många politiska initiativ som kommer att lanseras 2020 och litar på att Europeiska kommissionen kommer få styrmedel att verka i harmoni, säger Jean-Marc Jossart, generalsekreterare på Bioenergy Europe.

Läs hela pressmeddelandet från Bioenergy Europe.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy