Alla ämnen
Pellets

Helen bygger Finlands största pelletspanna

Helen (före detta Helsingfors Energi) gör en stor satsning på förnybar energi genom att investera i en pelletsvärmeanläggning vid Sundholmens kraftverk i Helsingfors.

Anläggningen utrustas med Finlands största pelletspanna. Pelletsanläggningen är ett viktigt projekt i Helens omfattande investeringsprogram för att öka användningen av förnybar energi, skriver Helen i ett pressmeddelande. Helens mål är en klimatneutral energiproduktion 2050.

Den nya pelletsvärmeanläggningen får en bränsle-effekt på cirka 100 MW och årsbehovet av pellets är 40 000 ton som mals till pulver innan inmatningen i pannan. Med full bränsleeffekt kommer anläggningen att förbruka cirka 21 ton pellets i timmen.
Den nya pelletsvärmeanläggningen får en bränsleeffekt på cirka 100 MW och årsbehovet av pellets är 40 000 ton som mals till pulver innan inmatningen i pannan. Med full bränsleeffekt kommer anläggningen att förbruka cirka 21 ton pellets i timmen. Den nya pelletsvärmeanläggningen får en bränsle-effekt på cirka 100 MW och årsbehovet av pellets är 40 000 ton som mals till pulver innan inmatningen i pannan. Med full bränsleeffekt kommer anläggningen att förbruka cirka 21 ton pellets i timmen.

100 MW effekt

Den nya pelletsvärmeanläggningen får en bränsleeffekt på cirka 100 MW och årsbehovet av pellets är 40 000 ton som mals till pulver innan inmatningen i pannan. Med full bränsleeffekt kommer anläggningen att förbruka cirka 21 ton pellets i timmen. Anläggningen som börjar byggas i slutet av 2016 och ska stå färdig i början av 2018 levereras av Valmet. Avtalet mellan Helen och Valmet har ett värde på över 20 miljoner euro.

– Helens nya pelletsvärmeanläggning är speciell eftersom att den placeras i tät stadsmiljö. Projektet stöder utvecklingen av finsk energiteknik och ökar sysselsättningen inom pelletsframställningen och logistiken, säger direktör Heikki Hapuli på Helen.

Pelletsvärmeanläggningen ersätter en oljeeldad värmecentral som rivits. Helen producerar sedan tidigare förnybar fjärrvärme genom att blanda in träpellets i Sundholmens och Hanaholmens kraftverk.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy