Alla ämnen
Biovärme

Inatt drömde jag om fjärrvärme, något som jag drömt förut!

Trots den gröna januari så pryder frosten gatorna denna februarimorgon. Någon halkar till och jag tänker – där hade det passat perfekt med markvärme och nyttja fjärrvärmens medelvarma returtemperatur!

Jag strosar ned på Sveavägen och tänker på min dröm om fjärrvärme. Hur, jag i drömmen, föreläser om Sveriges magiska fjärrvärme till stående ovationer. Till den fantastiska publiken ropar jag:

Tänk att fjärrvärmen bidragit till att Sverige minskat sina utsläpp med en femtedel!

Tänk vad många arbetstillfällen fjärrvärmen lett till!

Tänk vad mycket vi kan använda elen till, som industrins omställning till fossilfritt, när vi inte använder den för uppvärmning!

Drömmen var lycklig, jag vaknade upp glad.

Har du drömt om vår fantastiska fjärrvärme?

I slutet av januari hade vi på Svebio en lyckad nätverksträff om fjärrvärmekommunikation – Så får vi fjärrvärmen på innelistan. Under diskussionerna och föredragen så flödade flera bästa fördelar med fjärrvärme.

Zandra Salomonsson från Vattenfall berättade om Energy Plaza och om fjärrvärmen som en del i deras energiportföljerbjudande. Karin Medin från Söderenergi berättade om fjärrvärmen som en miljötjänst – att samhället avgiftas från allt som vi köper in till Sverige från bland annat Kina genom avfallsförbränning. Erik Dotzauer från Stockholm Exergi berättade om den extremt viktiga nyttan fjärrvärmen gör i tider av effektbrist, att den avlastar elvärmen och att el med värmeunderlaget kan produceras genom kraftvärme. Magnus Brandel, kommunfullmäktige i Strängnäs, berättade om en kommunalpolitikers syn på fjärrvärme och vikten av att kommunicera enkelt och kort gentemot politiker.

Jag blev så inspirerad av bolagens arbeten med att få fjärrvärmen på innelistan med nya taglines, värdeord och coolt marknadsföringsmaterial.

Jag spår en ljus framtid för fjärrvärmen och att även du kommer att drömma om vår absolut bästa uppvärmningsform – fjärrvärme!


Text: Karolina Norbeck

Denna krönika publicerades först i Bioenergi nr 1-2020. Den går att läsa som e-tidning här.


Lämnar Svebio för nya utmaningar!

Efter två år på Svebio så lämnar jag min roll som Programdirektör Fjärrvärme & Kraftvärme. Tiden på Svebio har varit toppen i en bransch av många trevliga och hjälpsamma biofantaster.

Jag har deltagit i roliga möten, knutit många nya coola kontakter och haft fina kollegor. Jag har arbetat i uppdrag och påverkat villkor och förutsättningar för bioenergin, fjärrvärmen samt kraftvärmen både nationellt och internationellt. Jag har suttit som expert i klimatpolitiska vägvalsutredningen och jag har varit nationell ledare för task 44 inom IEA Bioenergy där jag spridit allt bra vi gör inom bioenergi i Sverige.

Den fantastiska fjärrvärmen och kraftvärmen ligger mig varmt om hjärtat och jag blir lika rörd varje gång jag går in i ett värme- eller kraftvärmeverk som när jag för första gången såg ett – tänk att jag får vara en del av denna vackra och värdefulla svenska ingenjörskonst!

Alla rör, pumpar, pannor som tuffar på och värmer fruset land, ger lokal el (faktiskt så mycket som 30 % i flertalet städer) och fjärrkyla heta sommardagar. När det gäller fjärrvärme behöver man inte känna någon skam då biprodukter och spill nyttjas optimalt för produktion av värme och el.

I februari är det alltså dags att göra annat. Jag tillsammans med min kompanjon har startat företag inom klimatpositivt & kolsänkor. Att börja jobba i egen regi är en dröm som jag haft länge och nu är stunden inne. Jag spår en ljus framtid för fjärrvärmen, fjärrkylan och kraftvärmen som måste finnas ur ett fossilfritt systemperspektiv – vi klarar aldrig målen annars. Vi ses och hörs – tidigare än senare hoppas jag!

Vi ses och hörs!

Karolina Norbeck
Följ med gärna på LinkedIn
karolina.norbeck@klimpo.se
0705-799199


Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy