Alla ämnen
Skogsindustrin

Innovativ app ska ersätta manuella verktyg

Innovativ app ska ersätta manuella verktyg
Foto: Sveaskog/ Arboreal Skog

Arboreal Skog är ett digitalt verktyg som ska underlätta och förbättra olika former av mätning av skogen på Sveaskogs marker.

Det handlar om en app som ersätter många av de manuella verktyg som annars har behövts. Sedan en tid tillbaka har Sveaskogs personal testat appen och nu har Sveaskog ingått avtal med startup-bolaget Arboreal.

Appen gör det möjligt för att planerare och virkesköpare att använda sin mobiltelefon i det vardagliga arbetet med mätning i skogen.

Den kombinerar sensorn i moderna telefoner med AR-teknik för att mäta stamantal, diametrar, höjder och trädslag.

Ersätter äldre verktyg

Enkelheten med att endast behöva bära med sig en telefon, kombinerat med exakta mätningar, gör Arboreal Skog till en ersättare till klave, talmeter, höjdmätare och relaskop.

– Att slippa bära på relaskop, måttband och höjdmätare och endast se till att ha med sin telefon är ett stort steg som förenklar och förbättrar. Att Sveaskog ska gå i bräschen för modern skoglig mätning är helt självklart, säger Marcus Abrahamsson Månsson, teknikspecialist fjärranalys och skoglig data, i ett pressmeddelande.

Bättre än manuella mätningar

Utvärderingar med Arboreal Skog har visat att mätningar gjorda med telefonen håller högre kvalitet än manuella mätningar.

– Vi tror att bättre data från våra skogar höjer värdet på skogen och ger underlag för bättre prognoser på produkter. Därför satsar vi på ny teknik som Arboreal Skog i vår verktygslåda, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef.

Många positiva reaktioner har kommit från områdesansvariga som testat appen.

– Den största fördelen med appen är att mätningarna jag gör i skogen blir så mycket smidigare och går snabbare. Arbetet effektiviseras betydligt. Jag har varit ute och kvalitetssäkrat i gallringsskogar och i stället för att gå runt med höjdmätare, måttband och relaskop och krångla när jag ska lägga provytor så görs dessa mätningar snabbt och smidigt, endast genom att använda telefonen. Jag får summering och sammanställd data att tyda direkt i appen vilket är toppen! Arboreal är dessutom väldigt användarvänlig. Den är enkel att använda och lätt att förstå, säger Sara Branden, områdesansvarig Södra Norrland.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy