Alla ämnen
Biovärme

Jernforsens nya biopanna invigs i Alingsås – stort steg mot fossilfri verksamhet

Efter åtta månaders hårt arbete och tester är biopannan i Värmeverket på Sävelund klar och i drift. Den 13 april är det dags för invigning.

Nu blir fjärrvärmeproduktionen i Alingsås fossilfri.
Nu blir fjärrvärmeproduktionen i Alingsås fossilfri. Nu blir fjärrvärmeproduktionen i Alingsås fossilfri.

– Projektet är en viktig del i Alingsås Energis hållbarhetsstrategi och något vi på Alingsås energi är väldigt stolta över att kunna presentera, säger Jörgen Damborg, affärsområdeschef värme och projektansvarig.

Han utvecklar:
– Byggnationen har gått fantastiskt. Vi har hållit vår tidsplan och budgeten på 82 miljoner kronor har vi faktiskt underskridit. En eloge till våra duktiga samarbetspartners NCC och Jernforsen samt till vår egen personal som har bidragit till en lyckosam process säger Jörgen Damborg, affärsområdeschef värme och projektansvarig.

Hundra procent biobränsle

Genom färdigställandet av den nya pannan kan Alingsås Energi nu räkna in en effekt om ytterligare 18 MW att lägga till redan befintliga 26 MW. Alingsås växer som helhet och beslutet att bygga en biobränslepanna togs för att säkra hundra procent biobränsle i fjärrvärmeproduktionen.

– Alingsås Energi har ett långsiktigt mål att bli helt fossilfria i verksamheten. Med den nya pannan tar vi ett stort och stolt kliv framåt då vi blir helt fossilfria i fjärrvärmeproduktionen. Den fossila produktionen kommer endast att finnas som reserv. Vi gör också denna investering för att säkra låga fjärrvärmepriser även i framtiden, säger Jan Olofzon, VD för Alingsås Energi.

För att fira ett framgångsrikt arbete kommer vi hålla en officiell invigning av den nybyggda biobränslepannan. Bland de närvarande kommer bland annat representanter från våra samarbetspartners NCC och Jernforsen finnas, liksom Alingsås Energis styrelsemedlemmar samt kommunens politiska representanter. Våra lokala riksdagskvinnor Annika Qarlsson och Janine Alm Ericson kommer att inviga pannan.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy