Alla ämnen
Bio-CCS

Markanvisningsavtal godkänt för Vattenfalls nya bio-CCS-anläggning

Markanvisningsavtal godkänt för Vattenfalls nya bio-CCS-anläggning
Bild: Vattenfall

Vattenfall planerar att bygga en ny Bio-CCS-anläggning vid bolagets kraftvärmeverk i Jordbro. Nu har markanvisningsavtalet godkänts i kommunstyrelsen.

Det är ambitionen i det projekt som Vattenfall påbörjat, och syftet med det markanvisningsavtal som godkändes i kommunstyrelsen den 29 januari 2024. Nu påbörjas arbetet med detaljplanen för området.

– Jag är glad att vi nu har ett avtal på plats, som markerar ett viktigt startskott för ett projekt som bidrar till en hållbar utveckling för Haninge. Samtidigt överensstämmer planerna med vårt arbete för att utveckla näringslivet och skapa fler arbetstillfällen i kommunen, säger Linus Björkman (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsutskottets ordförande, Haninge kommun i ett pressmeddelande.

En ritning över Vattenfalls planerade bio-CCS-anläggning. Bild: Vattenfall

Negativa koldioxidutsläpp

– Vi ser en stor potential med en anläggning i Jordbro som möjliggör negativa utsläpp, en satsning som ligger helt i linje med kommunens ambitioner för minskad klimatpåverkan. Jag ser med spänning fram emot hur projektet utvecklar sig och hur vi gemensamt kan arbeta för ett mer hållbart samhälle, säger Nicole Forslund (L), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimatfrågor, Haninge kommun.

Satsningen på koldioxidavskiljning och lagring är en viktig del av EU:s klimatpolitik.

Om tekniken används för biogen koldioxid – alltså koldioxid som kommer från förbränning av biobränslen – kan den möjliggöra negativa koldioxidutsläpp, vilket är ambitionen med den planerade anläggningen.

Byggs nära vattenfalls kraftvärmeverk

Projektet omfattar en markyta på mellan 6 000 och 10 000 kvadratmeter, i ett område strax söder om Vattenfalls värmeverk i Jordbro. Anläggningen har ett bra strategiskt läge nära Nynäsbanan, den framtida Tvärförbindelse Södertörn och väg 73 med närhet till Norviks hamn.

Markanvisningen innebär att Vattenfall under två år har option på att ensam förhandla med Haninge kommun om exploatering inklusive markupplåtelse.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy