Alla ämnen
Bio-CCS

Ny bio-CCS anläggning invigs i Malmö

Ny bio-CCS anläggning invigs i Malmö
På bilden: Malin Dahlroth, vd och Helena Svensson, forskare vid pilotanläggningen. Foto: Andreas Offesson

Sysav satsar stort på ett CCS-projekt. Nyligen invides en pilotanläggnig för koldioxidavskiljning vid kraftvärmeverket i Malmö.

Tekniken är utvecklad av ett världsledande forskarteam från Lunds universitet.

– I likhet med de kommersiella system som finns för infångning av koldioxid i dag använder vi oss av en aminlösning. Skillnaden är att vi i stället för att använda vatten som lösningsmedel har ett organiskt lösningsmedel, vilket ger lite annorlunda reaktionsprodukter. Det gör också att vi kan driva processen med värme vid lägre temperaturer, säger Helena Svensson, forskare i Kemiteknik vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Speciellt projekt

Det speciella med projektet är att man använder sig av en ny teknik som sparar mycket energi. Vanligtvis krävs mycket el och värme för att fånga in koldioxid. Det vill man råda bot på här.

Den energisnåla bio-CCS:en görs med AMP/ EMSO och ska testas under tre år. Anläggningarna som tekniken ska testas på ägs av Växjö Energi, Sysav och Öresundskraft.

Fakta

Vad är bio-CCS?

FNs klimatorgan IPCC pekar ut koldioxidinfångning som nödvändigt för att sänka koldioxidhalterna i atmosfären.

CCS-teknik installeras framförallt vid stora punktutsläpp som exempelvis kraftvärmeverk . Enkelt förklarat innebär koldioxidinfångning att rökgaserna tvättas och koldioxiden skiljs av.

Hittills har tester utförts på Växjös bioeldade verk. Nu är pilotanläggningen redo att ta sig an nästa utmaning –  rökgaser från ett avfallseldat kraftvärmeverk. Efter det följer en anläggning som ägs av Öresundskraft.

– Det är många bitar som ska falla på plats. Vi ska påbörja en upphandling av anläggningen, utifrån en given budgetram, lämna in miljötillståndsansökan och arbeta med att säkra intäkter. Ska vi och Malmö klara sin klimatmål måste vi göra detta, säger Martina Andersson, projektledare på Sysav.

Världen måste ställa om och det måste ske snabbt om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet. – Malin Dahlroth, vd Sysav.

Projektet med pilotanläggningen har delvis finansierats av EU och Energimyndigheten. Tillsammans med Lunds Universitet, Granitor Systems, Växjö Energi och Öresundskraft vill Sysav jobba med att fasa ut fossila utsläpp.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy