Alla ämnen
Teknik

Ny digital tjänst ska hjälpa bostadsrättsföreningar att fjärrvärmeoptimera

Ny digital tjänst ska hjälpa bostadsrättsföreningar att fjärrvärmeoptimera
Tjänsterna gör det möjligt för bostadsrättföreningar att enkelt och bekvämt styra och övervaka fjärrvärmen med hjälp av en digital plattform. Foto: Pixabay

Nu lanserar Tekniska verken tjänsterna värmeoptimering och driftövervakning till bostadsrättföreningar med fjärrvärme.

– Traditionellt har fjärrvärmecentraler styrts manuellt, på plats, med hjälp av knappar och vreden. Med de nya tjänsterna kommer kunderna i stället att kunna använda ett digitalt gränssnitt, utan att behöva byta ut centralen, säger Annette Nilsson, affärsenhetschef Produkt och distribution på affärsområde Värme och kyla på Tekniska verken.

Det är med hjälp av inomhussensorer och digitala gateways som fjärrvärmesystemet kopplas upp för att kunden enkelt ska kunna följa fastighetens energiförbrukning och inomhusklimat.

Värmen justeras efter de rådande temperaturerna inne i fastigheten, istället för vädret ute. Det skapar möjlighet för fastighetsägarna att optimera sin värmeanvändning. Systemet skickar även automatiska larm direkt vid eventuella avvikelser.

Kan lättare anpassa värmen

– Värmeoptimering och driftövervakning gör det möjligt för bostadsrättsföreningar att få koll på eventuella störningar och att anpassa värmen inomhus på ett praktiskt sätt, utan att behöva gå till fjärrvärmecentralen, fortsätter Annette Nilsson.

En ytterligare fördel med tjänsterna är att de på sikt kan göra fjärrvärmenätet mer resurseffektivt. Genom att Tekniska verken får ta del av kundernas data och effekt kan de balansera ut de effekttoppar som uppstår i värmenätet då till exempel många duschar under kalla morgnar.

– Om vi kan få mer balans i fjärrvärmesystemet gör det att vi på sikt kan undvika att starta någon av våra topplastanläggningar under kalla vintermorgnar. På så sätt använder vi vårt bränsle och våra gemensamma resurser på ett mer hållbart sätt, utan att våra kunder ska märka någon skillnad i sitt inomhusklimat, avslutar Annette Nilsson.

Tjänsterna finns tillgängliga från den 27 maj, med ett lanseringserbjudande fram till och med den 31 oktober 2024.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy