Alla ämnen
Biogas

Ny guide om biogas släppt

Ny guide om biogas släppt
Biogasutmärkelsen delas ut till en person, organisation eller ett företag som gjort någonting extra viktigt för biogasens utveckling i Sverige. Foto: Pixabay

Vill du på ett enkelt sätt visa fördelarna med biogas för intressenter, potentiella kunder eller kanske rent av själv ställa om? BioDriv Öst har tillsammans med ett antal aktörer tagit fram en biogasguide för industriföretag som vill bli fossilfria.

Den samlade informationen om biogas är framtagen av Region Örebro län tillsammans med Örebro kommun och BioDriv Öst.

– Vi märker att intresset har ökat. ­Vi får frågor som ”Kan biogas användas i vår industri?” och ”Hur mycket kostar det att gå över till biogas?”, berättar Olof Gunnarson, projektledare på BioDriv Öst.

Guiden innehåller bland annat konkreta exempel på industriföretag som bytt från fossilgas, eldningsolja eller gasol till biogas. Fördelarna är många – fossilfrihet ger konkurrensfördelar på marknaden, arbetsmiljön blir renare och driftkostnaderna minskar.

Exempel på företag som ställt om

Ett av de exempel som guiden tar upp är kaffeproducenten Arvid Nordquist i Solna, som bytte ut sin gasol mot biogas från gasnätet. Man får också fakta om investeringskostnader och gasleveranser.

Ett annat exempel är ÖrebroTvätt, som nu använder komprimerad biogas istället för eldningsolja och diesel.

– Det är härligt att slippa använda 100 000 liter olja och diesel per år. Vår verksamhet fungerar som tidigare, men utan att förstöra miljön. Det är renare, smidigare och dessutom billigare i drift, säger Schlemon Athoraya, vd och ägare på ÖrebroTvätt.

Guiden har tagits i projektet Fossilfritt 2030 – transporter i Uppsala län,  som är en del av en storregional samverkan i sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen.

Ta del av guiden här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy