Alla ämnen
Teknik & Utrustning

Ny teknik kan ge högre värde på biomassan

Nya material är en av de fyra huvudfrågorna som skulle kunna bana vägen för en bioekonomi, enligt skogsnäringens forskningsagenda. Problemet: Det finns ingen färdig teknik som ekonomiskt kan mäta sig med framställningen av fossilbaserade produkter. Ett projekt där bland annat Sveaskog medverkar kan komma att ändra det.

Ett samarbete i flera led, lett av företaget Biofiber Tech Sweden, har tagit fram teknik som ska göra det lika billigt att framställa biobaserade produkter som produkter av plast.

–  En av utmaningarna för att nå en bioekonomi är att byta ut de stora flödena. Finessen med projektet är att processen kan utföras i ett massabruk med befintlig utrustning och infrastruktur, vilket innebär att man kan få fram stora volymer biomassa, säger Eric Zhang, forskare och innovatör bakom projektet och vd för Biofiber Tech Sweden.

Konkret projekt som ska testas på marknaden

Tekniken öppnar upp för framställning och användning av biofiberkompositer inom flera värdekedjor där fossilbaserade material är standard, till exempel hushållsprodukter, förpackningar samt bygg- och bilindustrin. Marknaden är enorm, menar Eric Zhang, och lyfter fram Kina som exempel där det är stort fokus på miljö. Här kan biomassa bli den nya svenska exportprodukten.

Det tvååriga samarbetet startade i fjol och nästa steg blir att ta fram flera produktprototyper och testa marknaden. Visionen är att efter det andra året få fortsätta samarbetet för att verifiera konceptet i industriell fullskala.

– Det här är ett kort och konkret projekt som är tilltalande för att vi utgår från en befintlig process. Det gör att man kan implementera tekniken i industriella fullskalan snabbare, säger Eric Zhang.

Ger högre värde på biomassan

Sveaskogs FoU-chef Ann-Britt Edfast menar att projektet är viktigt, inte minst för Sveaskog, på flera sätt.

– Dels handlar det om nya användningsområden och därmed ett högre värde på biomassan. Dels handlar det om klimat och miljö där man byter ut fossilbaserad plast mot biofiberkompositer.

Ny teknik öppnar dörren till bioekonomi
Ny teknik öppnar dörren till bioekonomi Ny teknik öppnar dörren till bioekonomi

Fakta

Fakta

Projektet finansieras av Vinnova. Samarbetspartner som möjliggjort Biofeber Tech Swedens forskning är Sveaskog, Holmen, Orthex group, Swerea SICOMP, RISE Processum, Inxide, Podcomp, Plastkonsult i Ostvik och Nevs.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy