Alla ämnen
Biovärme

Ny värmepanna i Hultsfreds fjärrvärmenät

Neova har under sommaren och hösten installerat en ny fjärrvärmepanna i Hultsfreds fjärrvärmenät och lagom till vinterkylan är panna nu i drift. Med den nya pannan säkerställs att hushåll och företag i Hultsfred får miljövänlig fjärrvärme till både uppvärmning och varmvatten, skriver Neova i ett pressmeddelande.

Den nu installerade värmepannan har tidigare funnits i ett värmeverk i Åkersberga där man använde träpellets som bränsle. Inför att pannan skulle installeras i Hultsfred byggdes den om för att användas med träflis som bränsle. Träflis är i jämförelse med träpellets än mer miljövänligt och dessutom mer kostnadseffektivt. Genom att de kunder som är anslutna till fjärrvärmenätet inte använder exempelvis fossila bränslen för uppvärmning besparar man i Hultsfred miljön på 10 500 ton koldioxid årligen.

Den nya värmepannan installeras som ersättning för den fliseldade panna som hitintills har funnits i Hultsfred. Den tidigare pannan är från 1958 och kommer inte att hålla i allt för många år till. Den nya pannan med en effekt på 2,6 MW räcker gott och väl för att förse nuvarande och kommande fastigheter med miljövänligt fjärrvärme en lång tid framöver.

– Projektet med den nya pannan startade för ca ett och ett halvt år sedan och målet var att ta pannan i drift under sommar/höst 2016. Under hösten har vi fått trimma pannan för god förbränning och hög pannverkningsgrad med det nya bränslet. Tidigare har pannan eldats med pellets men vi använder en blandning av torrflis och stamved. Framöver är målet att den nyinstallerade pannan ska tas i drift med vår rökgaskondensor. Med hjälp av rökgaskondensorn tar vi tillvara på den värme som annars släpps ut i skorstenen, säger Erik Freij, drifttekniker & projektledare.

 
Snabbfakta om fjärrvärmenätet i Hultsfred
Fjärrvärmenätets längd: 13,9 km
Antal anslutningspunkter: drygt 150.
Kubikmeter vatten i fjärrvärmenätet: 300

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy