Alla ämnen
Pellets

Nytänkande och utveckling på Laxå Pellets

Nytänkande och utveckling på Laxå Pellets
Laxå Pellets samarbetar med företaget Klingmill med syftet att utveckla en kvarn som kan göra spån av stamved. Foto: Anders Haaker

Pelletsfabriken i Laxå startade för 20 år i år sedan i en då nedlagd spånskivefabrik som byggdes på 1970-talet. I dag präglas verksamheten av utveckling och nytänkande.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade prenumeranter och medlemmar i Svebio kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Premiumkonto med inloggning
  • Full tillgång till låsta artiklar
  • Full tillgång till kartor och översikter
  • Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
  • Välj månadsbetalning eller årsbetalning

Det står klart efter Bioenergitidningens besök på Laxå Pellets i november. Minst fem nya initiativ gör att vd Kent Torwald med personal har haft fullt upp den senaste året.

En ny linje för att tillverka spånbalar är klar att tas i drift, två nya pelletspressar från Andritz har installerats i år. Ett helautomatiskt system, från BEA – Institut für Bioenergie, för online-analys av pelletskvalitet är i drift.

En ny kvarn från Klingmill finns på plats. Sist men inte minst har kommunen gett startbesked för att installera en pelletskamin från Rika Sweden som ska sprida värme och trivsel i lunchrummet.

Kent Torwald, vd Laxå Pellets vid utrustningen med automatisk analys av pelletskvalitet, enligt samma krav som finns i ENplus-systemet. Foto: Anders Haaker

Spånbalar på nytt sätt

Laxå Pellets har tagit fram ett nytt koncept för att göra spånbalar. Syftet är att göra en ny produkt för att bredda avsättningen av spån. Sedan tidigare gör Laxå Pellets stallpellets i 16 kg säckar.

Det nya är att göra balar av sågspån och kutterspån i ett format som är mindre än det vanliga formatet på marknaden. De nya balarna är lättare att bära.

Laxå Pellets har investerat runt 20 miljoner kronor i en ny produktionslinje för spånbalar. De nya produkterna lanserades i november under Swedish International Horse Show på Strawberry Arena i Stockholm.

Två nya pelletspressar

Under året har Laxå Pellets bytt ut två av de fyra Andritz pelletspressar som finns i fabriken. De nya pressarna har två inmatningsskruvar per press istället för en. De har en lägre ljudnivå än de 20 år gamla pressarna.

Laxå Pellets har investerat i en automatiserad analysutrustning från BEA i Österrike. I skåpet utförs de analyser som krävs enligt kraven för självkontroll i ENplus-kvalitetscertifiering.

Laxå Pellets är inte certifierade enligt ENplus, men är förberedda och har en avancerad och automatiserad mätprocess. Analysen görs ungefär två gånger per timme.

Så här ser spånet ut efter kvarnen från Klingmill. Foto: Anders Haaker

Kvarn gör spån av stamved

Laxå Pellets samarbetar med företaget Klingmill med syftet att utveckla en kvarn som kan göra spån av stamved. Kvarnen består av sågklingor som sitter tätt tillsammans. Den kan klara av att bearbeta en stock med en diameter upp till 50 cm.

– Detta är en sågverksdirektörens mardröm, den har ett utbyte på 0 procent eftersom den gör 100 procent spån av stocken, säger Kent Torwald i en skämtsam kommentar.

Största storleken som Klingmill har

Kapaciteten uppskattas till 10 ton torrt spån per timme vilket motsvarar cirka 20 ton färskt spån per timme. Modellen är den största storleken som Klingmill har gjorts hittills.

Elmotorn som driver kvarnen är på 355 kW, en storlek vald delvis för att det är den storlek som Laxå Pellets använder för elmotorer till sina pressar. Samarbetet med Klingmill bygger på att Laxå står för eldriften inklusive försörjningen av el, motor med mera, och Klingmill står för resten.

Laxå Pellets gör balar av sågspån och kutterspån i ett format som är mindre än det vanliga formatet på marknaden. Foto: Anders Haaker

Syftet med kvarnen är att bredda basen för råvaruförsörjning till Laxå Pellets. Om det blir brist på råvara eller den blir väldigt dyr, då har Laxå Pellets möjligheten att kunna använda stamved som råvara.

För att förbättra kvalitén på spånet från kvarnen håller Laxå Pellets på att bygga en ny hall för att kunna ta emot och barka av stamved och därefter sönderdela den till spån.

Laxå Pellets ska installera en pelletskamin från Rika Sweden som ska sprida värme och trivsel i lunchrummet. Foto: Anders Haaker

Äntligen en pelletskamin i lunchrummet

Sist men inte minst har Laxå Pellets köpt in en pelletskamin till lunchrummet, placerad mot en vägg bredvid en soffgrupp.

– Startbeskedet från kommunen har just kommit och nu kan vi göra installationen av skorsten, berättar Kent Torwald. Kaminen kommer från Rika Sweden och installationen ska göras av Tätarna som jobbar mycket med Rika Sweden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy