Alla ämnen
Pellets

Nytt i Svebiobloggen: Pellets, den nya handelsvaran

Hur länge dröjer det innan pelletspriset på världsmarknaden är lika viktigt som vetepriset? Eller oljepriset?

Pellets

Pellets håller på att etablera sig som en betydelsefull handelsvara på den globala marknaden. Produktionssiffran för 2015 var nära 30 miljoner ton, eller 29,7 miljoner ton för att vara exakt (källa: AEBIOM Statistical report 2016). Häromdagen fick jag i min hand Bioenergy Internationals nya globala pelletskarta ”World of pellets 2017”. Där har tidningens medarbetare prickat in 849 pelletsfabriker i 53 olika länder runtom i världen, med en samlad produktionskapacitet på 58,4 miljoner ton.

Dagens fabriker skulle alltså kunna producera dubbelt så mycket pellets som framställdes 2015. Det finns mycket ledig kapacitet och potential för tillväxt.

På engelska använder man ordet ”commodity” för en vara som handlas på den globala marknaden, och som noteras på de stora börserna. På svenska talar vi om ”råvaror” och råvarubörser, men det är inte synonymt. En del handelsvaror är råvaror, en del är förädlade produkter. Pellets är ett förädlat och alltmer standardiserat bränsle och inte en råvara.

Men hur mycket är 30 miljoner ton eller 60 miljoner ton? Är det mycket eller fortfarande bara en marginell företeelse på världens marknader?

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy