Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Världen är redo för grön energi

Årets sista Svebioblogg ska ha ett positivt och hoppfullt tema: det finns ett starkt stöd för en radikal omvandling av energisystemet runtom i världen! Låt oss för ett ögonblick glömma alla de som fortfarande vill hålla liv i den fossila tidsåldern, alltifrån Donald Trump till de som köper Lundin-aktier på Stockholmsbörsen med förhoppningar om att tjäna pengar på arktisk oljeutvinning.

Allmänheten har i de flesta länder insett att den här linjen inte håller. Det visar en stor undersökning som gjorts på uppdrag av danska Örsted och utförts av Edelman Intelligence. Undersökningen kallas Green Energy Barometer, och den grundas på svar från 26 000 människor i 13 ledande ekonomier runtom i världen. Örsted säger att det är den största undersökningen hittills i sitt slag. Och svaren är uppmuntrande.

Först några rader om Örsted. För fysikern associerar namnet till enheten för magnetisk fältstyrka, Oe, inom SI-systemet. För historikern handlar det om personen Hans Christian Ørsted, dansk fysiker och filosof mannen som upptäckte elektromagnetismen. Född i småstaden Rudköbing på Langeland 1777 och död i Köpenhamn 1851. Idag associerar allt fler till det stora danska energibolaget, som tidigare hette DONG, men som bytt namn till Örsted. Bolaget presenterar sig nu som ”det gröna energibolaget”, och med den inriktningen kunde man inte behålla det gamla namnet, som var en förkortning för Dansk Olja och NaturGas. Man kan säga att Dong var motsvarigheten till svenska Vattenfall, stor statlig energiproducent, med den skillnaden att man ägnat sig åt att utvinna olja och gas i Nordsjön och driva fossila kraftverk, istället för vattenkraft och kärnkraft. Men nu bygger båda företagen vindkraft och annan förnybar energi. Skillnaden är att Dong helhjärtat väljer att profilera sig som det gröna, hundra procent förnybara energibolaget och byter namn. Förutom att bygga vindkraft både på land och till havs håller Örsted på att konvertera alla sina kolkraftverk till biobränslen – både till pellets och flis.

Åter till Green Energy Barometer.

Rapporten inleds med ett konstaterande: förnybar elproduktion är idag lika billig som eller billigare än gaskraft och kolkraft, och klart mycket billigare än kärnkraft (halva kostnaden).

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy