Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Expressen och Chalmers får en grön groda inför Bonn

Jag är på plats i Bonn, vid klimatmöte COP23, som en av flera representanter för World Bioenergy Association. Vi är här för att också på global nivå skapa insikt om att bioenergin är en viktig och nödvändig del av lösningen på klimatfrågan. På hemmaplan borde det inte vara så stort behov av den upplysningen – vi har ju trots allt nått 36 procent bioenergi och minskat våra utsläpp med 25 procent sedan 1990, samtidigt som BNP växt mer än 60 procent. Men kanske ändå.

På flyget ner till Bonn läste jag söndagens Expressen, och blev ganska förskräckt.

Inte så mycket av huvudartikeln om Cementa och deras utsläpp av koldioxid. Även om rubrik är fördummande – ”Fabrikens utsläpp: som 200 000 Thailandsresor tur och retur”. Vi behöver inte ställa olika koldioxidutsläpp mot varandra; alla måste minskas parallellt. Texten är bättre, och den ger en bra bild av hur ett stort ambitiöst företag jobbar med att få ner sina utsläpp. Mitt förslag till alternativ rubrik: ”Fabriken vill minska sina utsläpp motsvarande 200 000 Thailandresor”. Det är faktiskt artikelns budskap.

Riktigt förskräckt blev jag dock när jag läste den lilla rutan i hörnet under rubriken ”Detta krävs för att Sverige ska kunna nå utsläppsmålen”. I nätupplagan är rubriken ”3 utmaningar som måste lösas”. Expressen har talat med en forskare på Chalmers, David Bryngelsson, för att få veta vad som krävs på tre områden: industrin, transporterna och maten.

De svar Bryngelsson ger förtjänar att vi ger Expressen och honom en grön groda, eller tre, för att de totalt dissar bioenergilösningar.

Läs hela blogginlägget hos Svebio

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy