Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Miljövänligt flygbränsle inget för så kallade miljövänner

ICAO – FN:s organ för internationellt flyg – har en vision för hur flyget ska kunna bidra till att lösa klimatfrågan.

Visionen handlar om många olika åtgärder, men en av de viktigaste är att byta bränsle, från fossila bränslen till förnybara biobränslen. Från svarta till gröna molekyler i bränsletankarna.

Visionen är att ha en andel på 2 procent bio 2025 och sedan öka till 50 procent 2050. Det kan tyckas som en självklar lösning för en bransch som inte har några tekniska alternativ till att använda flytande flygbränsle.

Man skulle kunna tro att detta besked skulle mötas av hyllningar och entusiasm från alla sanna miljövänner jorden runt. Det är tvärtom.

Ett hundratal så kallade miljöorganisationer har istället gått samman för att stoppa ICAO:s vision. Man har samlat in 170 000 namnunderskrifter och skriver upprop och debattartiklar i olika media, som the Guardian, EurActiv och andra som man vet läses av tunga beslutsfattare. Det har också gjort att en rad länder i ICAO vill stoppa planerna, av förmenta miljöskäl. Trumpregimen i USA går emot, därför att man inte tror på klimathotet och vill gynna den fossila industrin. Sällskapet borde få en klocka att ringa hos miljöaktivisterna.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy