Alla ämnen
Bioekonomi

OnceMore® uppnår ny milstolpe: 20 procent återvunnet innehåll

Södra har med framgång blandat i 20 procent återvunnet textilavfall i OnceMore® dissolvingmassa, ett viktigt steg mot mer hållbara lösningar för modeindustrin.

Södra har haft ett flertal givande möten med varumärken som är intresserade av att göra produkter baserade på OnceMore®
Södra har haft ett flertal givande möten med varumärken som är intresserade av att göra produkter baserade på OnceMore® Södra har haft ett flertal givande möten med varumärken som är intresserade av att göra produkter baserade på OnceMore®

Den banbrytande OnceMore®-teknologin lanserades under 2019 med 3 procent inblandning av återvunnet textilavfall, men ända sedan dess har Södra lagt ner mycket arbete på att öka inblandningen av återvunnet innehåll i nya material.

– OnceMore® har potential att skaka om textilindustrin och kommer att göra det möjligt att omvandla stora volymer använda textilier av bomull samt bomull-polyesterblandningar till nya kläder och textilier. Vi är mycket glada över de framsteg vi har gjort hittills, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

OnceMore® tillverkas vid Södras bruk i Mörrum som är känt för sin tekniska nivå.

Stor efterfrågan på marknaden för textilfibrer

– Vi har gjort investeringar i massabruket där vi sedan länge producerar vanlig dissolvingmassa och där vi nu även kan tillverka OnceMore®. Södra levererar löpande OnceMore®-massa till ett antal kunder som tillverkar textilfibrer runt om i världen. Produkten har fått ett mycket positivt mottagande och det finns en stor efterfrågan i marknaden. Vi fortsätter nu den utstakade vägen, med att komma upp i en kapacitet på 25 000 ton textilavfall för inblandning i massatillverkningen till 2024, vilket kommer kräva ett antal tilläggsinvesteringar i bruket, säger Johannes Bogren.

Södra har haft ett flertal givande möten med varumärken som är intresserade av att göra produkter baserade på OnceMore®, som de betraktar som ett potentiellt steg mot en mer cirkulär modeindustri.

– Ett viktigt krav har varit att komma upp i procent vad gäller inblandning av återvunnen textil och där har vi nu uppnått ett viktigt mål med 20 procent, men vi slutar inte där, vårt mål är 50 procent, säger Johannes Bogren.

Ett annat vanligt återkommande önskemål från kunder har varit en certifiering enligt Recycled Claim Standard (RCS).

– Vi fick vårt RCS-certifikat i juni, vilket är ett bevis på att vi kan erbjuda produkter med återvunnet textilinnehåll. Nu hoppas jag att resten av textilvärdekedjan följer efter så att man i handeln snart hittar RCS-certifierade plagg och andra textila material baserade på vår OnceMore® -teknologi, säger Johannes Bogren.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy