Alla ämnen
Bio-CCS

Ørsted tecknar avtal med Carbon Clean för koldioxidinfångning

Ørsted tecknar avtal med Carbon Clean för koldioxidinfångning

Carbon Clean har tecknat avtal med Ørsted för att leverera utrustning för koldioxidinfångning till Europas största e-metanolanläggning FlagshipONE, belägen i Örnsköldsvik.

Utrustningen har kapacitet att fånga in 70 000 ton biogen koldioxid per år. FlagshipONE kommer årligen att leverera 50 000 ton grön och fossilfri e-metanol till sjöfartsindustrin, som idag står för cirka tre procent av de globala koldioxidutsläppen.

Carbon Clean har tilldelats kontraktet för leverans av utrustning för koldioxidinfångning till Ørsteds e-metanolanläggning FlagshipONE, belägen i Örnsköldsvik.

Projektet blir Carbon Cleans femtionde kommersiella projekt. Bolagets teknik har kapacitet att årligen fånga in 70 000 ton koldioxid från det närliggande Hörneborgsverket, ett kraftvärmeverk i Örnsköldsvik.

FlagshipONE kommer i sin tur att återanvända den infångade biogena koldioxiden och kombinera den med förnybar vätgas för att generera grön och fossilfri e-metanol.

– FlagshipONE är verkligen en milstolpe för såväl Ørsted som för minskningen av koldioxidutsläppen från sjöfartsindustrin. Vi är mycket glada över att få samarbeta med Carbon Clean när vi påbörjar resan för att transformera den sjöfarten globalt, menar Anders Nordstrøm, COO för Ørsted P2X.

Svårt att minska utsläppen inom sjöfarten

FlagshipONE kommer årligen att leverera 50 000 ton e-metanol för användning inom sjöfartsindustrin, som idag står för cirka tre procent av de globala koldioxidutsläppen.

Koldioxidutsläppen från sjöfarten har visat sig vara svåra att minska. E-metanol brukar i allmänhet anses vara det bästa skalbara och gröna sjöfartsbränslet för det kommande årtiondet.

– FlagshipONE visar inte bara vilken roll koldioxidinfångning behöver spela för att minska koldioxidutsläppen i svåromställda sektorer som sjöfart, utan också att tekniken är redo och det finns förtroende för vår förmåga att leverera i stor skala. Vi talar ofta om lagring av infångad koldioxid, men det här projektet är ett perfekt exempel på själva användningen – ”U:et” i CCUS – Carbon capture, utilisation and storage. Vi är oerhört stolta över att få samarbeta med Ørsted för att leverera det här projektet, säger Aniruddha Sharma, ordförande och vd för Carbon Clean, i ett pressmeddelande.

Om tekniken

Utrustningen kommer att vara modulär och utformad för att enkelt kunna konstrueras vid upprepade tillfällen i framtiden. Den större delen av komponenterna tillverkas i och köps in från Europa, vilket bidrar till att utveckla en stor europeisk leveranskedja.

När de har testats externt transporteras och monteras modulerna under hösten 2024. FlagshipONE förväntas vara i drift 2025.

Anläggningen kommer att använda Carbon Cleans egenutvecklade CDRMax-teknik som har använts i projekt både globalt och under många år. Tekniken erbjuder minsta miljöavtryck, hög stabilitet, låg korrosion, lågt energibehov för återvinning och minskade driftskostnader jämfört med konventionella alternativ.

FlagshipONE kommer att bli Ørsteds första Power-to-X-anläggning i kommersiell skala och är en viktig språngbräda i företagets ambition att ta en ledande position inom förnybar vätgas och gröna bränslen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy