Alla ämnen
Bioekonomi

Patricias dansklackar bidrar till den skogliga bioekonomin

Skoglig bioekonomi handlar om att använda skogen på nya sätt för att bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle.

För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan.
För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan. För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan.

– Jag har länge drömt om att göra skor av den svenska skogen, säger Patricia Edvardsson.

För sexton år sedan startade Patricia Edvardsson Patricias Danscenter. Företaget som lockat tusentals värmlänningar till dansens värld. På centret används specialgjorda dansskor från Peru och en dag fick hon en idé om att göra dem mer miljövänliga.

Minskad klimatpåverkan

För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan.

– Sverige är ett litet land, men vi är bland de tio värsta i världen på konsumtion och utsläpp. Om alla kan bidra med något litet så hoppas jag att det kan ge effekt. Man måste börja någonstans och för mig kändes det bra att börja med att byta ut silikonet i klackarna på mina salsaskor.

Stöttades med 50 000 kronor

Patricia hörde talas om projektet ”Gröna idéer” som Paper Province drev tillsammans med industriklustren Triple Steelix och Processum för att stötta klimatsmarta idéer. Två miljoner kronor fördelades för att hjälpa privatpersoner med gröna idéer att i ett tidigt skede komma vidare i processen. Pengarna kom från statliga Vinnova.

Patricia ansökte och fick beviljat stöd på 50 000 kronor.

– Det kändes bra att en organisation som Paper Province trodde på idén, som att någon höll mig i handen.

The Wood Region skrev ut klackarna

Tack vare stödet kunde Patricia låta The Wood Region i Sysslebäck tillverka klackarna. På test- och utvecklingscentret blandas sågspån med bioplast till ett material som kan användas i 3D-skrivare. Tio par klackar tillverkades där olika kompositioner av materialet användes för att få olika tyngd på klackarna.

– Det är fascinerande vad man kan göra i en 3D-printer. Min målsättning är att göra en hel sko med råvaror från den svenska skogen, men jag börjar med att kolla om det fungerar med klacken.

Tillverkning i Peru

De 3D-printade klackarna sändes till Peru där de spikades och limmades ihop till vackra dansskor av ett litet företag som ger kvinnor en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

– Jag förenar mina två länder genom att ta råvara från Värmland och låta skorna tillverkas i Peru. Men det är förstås ett transportproblem. Man skulle kunna tillverka skorna här också. Jag ser det här som ett första försök. Nu återstår att se hur mycket energi och resurser som går åt.

Nu är klackarna på plats i Karlstad och ska testas och utvärderas av tio dansare på Patricias Danscenter.

17 idéer stöttades

Patricias idé var en av totalt 17 idéer som beviljades stöd genom projektet Gröna Idéer.

– Vi fick in ett nittiotal idéer som handlade om alla möjliga olika tjänster och produkter. Samtliga var i väldigt tidiga skeden i utvecklingsfasen. Vi ansåg att 17 av dem hade en chans att ta sig vidare mot kommersialisering, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy