Alla ämnen
Pris & Marknad

Polhem Infra ny delägare i Solör Bioenergy Group

Infrastrukturinvesteraren Polhem Infra har valt att bli ny långsiktig delägare i Solör Bioenergy Group som därmed stärker sin framgångsrika tillväxtstrategi inom fjärrvärme och förnybar bioenergi i Sverige och Norge.

Solör Bioenergy Group meddelade den 6 november att Polhem Infra, helägt av de svenska statliga pensionsfonderna AP1, AP3 och AP4, har förvärvat 21,45 procent av aktierna i Solör Bioenergy Group från befintliga aktieägare. Tio procent av aktierna säljs av majoritetsaktieägaren BE Bio Energy Group och 11,45 procent från Arvin Meritor, Sunrise, YRC och J&J.

Långsiktig investerare

– Med Polhem Infra får vi en långsiktig hållbar investerare av högsta kvalitet och de passar perfekt för alla våra intressenter, säger Martinus Brandal, ordförande och vd för Solör Bioenergy. Tillsammans med Polhem Infra kommer vi att påskynda vår tillväxtstrategi och stärka vår position som en ledande leverantör av fjärrvärme, tillägger Brandal.

Värmesystem med bioenergi

Investeringen i Solör Bioenergy Group är den första för Polhem Infra sedan starten tidigare i år.
– Solörs unika strategi att investera i småskaliga värmesystem som drivs med bioenergi ger Polhem Infra möjlighet att investera i en viktig del av den svenska energisektorn. Solörs historik av konsolidering av branschen har övertygat Polhem Infra om koncernens tillväxtstrategi och förmåga till genomförande. Polhem Infra kommer att fokusera på att ytterligare förbättra Solör-koncernens position som en hållbar och ansvarsfull leverantör av infrastruktur för sina kunder och samhället, säger Mikael Lundin, vd för Polhem Infra.

Parterna har kommit överens om att inte avslöja köpeskillingen.

Solör Bionergis fjärrvärmeanläggning i Mölnlycke får till årsskiftet en ny oljepanna baserad på biooljan RME.
Solör Bionergis fjärrvärmeanläggning i Mölnlycke använder sedan årsskiftet 2018/2019 en ny oljepanna som drivs med biooljan RME. Solör Bionergis fjärrvärmeanläggning i Mölnlycke får till årsskiftet en ny oljepanna baserad på biooljan RME.

Länk till pressmeddelandet


Polhem Infra

Polhem Infra investerar i och förvaltar infrastrukturtillgångar. Företaget grundades 2019 och ägs gemensamt av de svenska statliga pensionsfonderna AP1, AP3 och AP4. Företaget fokuserar på direkta investeringar i icke-noterade svenska infrastrukturföretag i privat och offentlig sektor. Portföljföretagens verksamhet ska tillhandahålla viktiga offentliga tjänster och tillgångar som till exempel produktion av förnybar energi, energilagring, energidistribution och digital infrastruktur. Polhem Infras mål är att bli en attraktiv partner för både offentliga och privata aktörer som investerar i och förvaltar infrastrukturtillgångar med fokus på hållbar utveckling – socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Solör Bioenergy Group

Solör Bioenergy Group tillhandahåller viktiga energitjänster främst i Sverige, Norge och Polen. Koncernen producerar träbaserad bioenergi för den offentliga och privata sektorn inklusive privata hushåll, kommuner, industrikunder och lokala/regionala myndigheter. Som ett ledande bioenergiföretag verkar koncernen i hela värdekedjan från upphandling, produktion och distribution till försäljning av energi i form av fjärrvärme, lokal värme, industriell ånga, el och olika biomassaprodukter. Inom koncernens verksamhet finns 56 värmeverk, 86 lokala fjärrvärmeanläggningar, tre miljöterminaler, fyra pelletsanläggningar och en brikettanläggning. Den årliga energileveransen uppgår till cirka 2,5 TWh och koncernen har cirka 8 800 kunder och motsvarande 156 500 användare. Huvudkontoret ligger i Stockholm, Sverige.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy