Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Preem ökar kapacitet i GHT-anläggning för ännu mer grön diesel

Preem har gjort stora investeringar under de senaste åren för att ställa om sitt raffinaderi i Göteborg till att kunna bearbeta förnybar råvara. Nu tas nästa steg och ytterligare modifieringar och anpassningar görs på raffinaderiet för att kunna producera mer förnybara drivmedel.

Till sin hjälp har Preem anlitat COWI som har ett helhetsåtagande för projektet.Preem ligger i framkant vad gäller att kunna erbjuda gröna bränslen. På Preems raffinaderi i Göteborg omvandlas förnybar råtalldiesel, vegetabiliska oljor och animaliska fetter till färdig förnybar diesel (HVO) med samma kemiska egenskaper som fossil diesel. HVO står för hydrerad vegetabilisk olja och är en förnybar diesel som framställs genom hydrering (vätebehandling) av förnybar råvara. Eftersom dieseln tillverkas av förnybar råvara minskar bidraget till växthuseffekten om den ersätter fossil diesel i bilar. På Preems raffinaderi produceras förnybar diesel med upp till 50 procent förnybart innehåll.

Preem har gjort stora investeringar under de senaste åren för att ställa om sitt raffinaderi i Göteborg till att kunna bearbeta förnybar råvara.
Preem har gjort stora investeringar under de senaste åren för att ställa om sitt raffinaderi i Göteborg till att kunna bearbeta förnybar råvara. Preem har gjort stora investeringar under de senaste åren för att ställa om sitt raffinaderi i Göteborg till att kunna bearbeta förnybar råvara.

Modifierad Green Hydro Treater i Göteborg

Nu ska produktionskapaciteten av förnybar råvara öka och därför anpassas och modifieras GHT-anläggningen (Green Hydro Treater) i Göteborg.
– När vi ökar vår produktion av förnybart bidrar vi till att minska utsläppen från transportsektorn. Genom att bygga ut den förnybara produktionskapaciteten på raffinaderiet i Göteborg tar vi ytterligare steg mot vår vision att producera 3 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel 2030, säger Peter Abrahamsson, raffinaderichef på Preem.

Ett helhetsåtagande

Projektet innebär flera större ombyggnationer av befintlig utrustning samt ett antal nyinstallationer. COWI har ett EPCM-åtagande*, vilket innebär ett ansvar för helheten i projektet. COWIs uppdrag är multidisciplinärt och förutom ansvar för projektering av samtliga teknikdiscipliner, kommer företaget även att ansvara för projekt- och uppdragsledning, inköp samt bygg- och installationsledning på plats.
– Vi jobbar tätt tillsammans med Preem och har ett långsiktigt samarbete. Vi är mycket stolta över att ännu en gång få förtroendet av Preem att leverera en helhetslösning åt dem, säger Jesper Overgaard, projektledare på COWI.

Projektet pågår till och med slutet av 2020. Med investeringen kommer Preems kapacitet för produktion av förnybara drivmedel att öka från 220 000 kubikmeter per år till 320 000 kubikmeter per år. COWIs arvode uppgår till cirka 60 miljoner kronor.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy