Alla ämnen
Pellets

Rekordstor pelletsleverans från USA

Rekordstor pelletsleverans från USA
MS Nemea lastar pellets i hamnen i Port Arthur, Texas, USA.

Pelletsfabriken Graanul Invest Woodville firar en viktig milstolpe inom effektiv pelletslogistik. Företaget har lastat fartyget MS Nemea med 50 042 ton pellets i Port Arthur, USA.

Lasten kommer att gå över Atlanten till Storbritannien.

– Vi är stolta över att nå en ny milstolpe när det gäller lastkapacitet och bränsleeffektivitet. Det är lika viktigt för våra kunder som för oss att uppnå minsta möjliga fossila koldioxidavtryck för vår pellets. Med större leveranser kan vi höja bränsleeffektiviteten per ton levererad pellets betydligt, kommenterar Jason Ansley, vice vd för Graanul Invests verksamhet i USA.

Leverans till Drax

– Jag skulle vilja tacka vår partner Drax för att ha visat god flexibilitet, eftersom övergången från mellanstora till riktigt stora fartyg kräver en del förberedelser, säger Jason Ansley.

– Graanul Invests uppdrag är att vara den mest pålitliga leverantören av hållbart biobränsle, och vi är väl förberedda för att uppfylla alla kontrakterade leveranser till våra kunder – trots hektiska tider på energimarknaderna.

Stort fartyg

50 000 ton pellets kan jämföras med 243 000 MWh förnybar energi, ungefär lika mycket pellets som en medelstor pelletsfabrik producerar i Sverige på ett år.

MS Nemea är 199,9 meter lång och 32,4 meter bred; fartygets maximala lastkapacitet är 61 300 t DWT. Fartygets destination är Imminghams hamn nära Leeds.

Ersätter kol

I Storbritannien används pellets för att ersätta kol i stora kraftverk. Användningen av 50 000 ton hållbart biobränsle kommer förhindra att upp till 75 000 ton fossil koldioxid släpps ut i atmosfären.

Granul Invests största leverans av pellets någonsin var 61 778 ton 2021, transporterad från Muuga, Estland, till Storbritannien.

Graanul Invest är en av världens ledande producenter av biomassa och bioenergi. Koncernen driver tolv moderna pelletsfabriker i Baltikum och USA, samt sex förnybara kraftvärmeverk i Estland och Lettland.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy