Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Så här lätt är det att välja biogasbil

Vilket gasfordon passar just dig eller er verksamhet? Inför 2019 finns det över 20 personbilar, fem transportbilar och nio lastbilar på den svenska marknaden. Med en god och ökande tillgång på tankställen, stor klimatnytta, lägre drivmedelspris och fordonspriser i nivå med motsvarande bensin- och dieselfordon utgör gasfordon ett kostnadseffektivt och bekvämt förnybart alternativ.

Sveriges över 170 tankställen för fordonsgas är främst koncentrerade till Götaland, Svealand och Norrlandskusten vilket medför att täckningen i dessa områden är god. Många fler tankställen är på väg att byggas tack vare investeringsstöd från Klimatklivet. Kartor över Sveriges gastankställen finns på www.gasbilen.se
Sveriges över 180 tankställen för fordonsgas är främst koncentrerade till Götaland, Svealand och Norrlandskusten vilket medför att täckningen i dessa områden är god. Många fler tankställen är på väg att byggas tack vare investeringsstöd från Klimatklivet. Kartor över Sveriges gastankställen finns på www.gasbilen.se Sveriges över 170 tankställen för fordonsgas är främst koncentrerade till Götaland, Svealand och Norrlandskusten vilket medför att täckningen i dessa områden är god. Många fler tankställen är på väg att byggas tack vare investeringsstöd från Klimatklivet. Kartor över Sveriges gastankställen finns på www.gasbilen.se

Biogas Östs broschyr samlar på ett överskådligt sätt de gasfordon som finns på den svenska marknaden i början av 2019. Informationen riktar sig både till dem som överväger att köpa gasfordon privat och till företag och myndigheter som vill köpa eller upphandla transporttjänster och fordon.

Bonus för biogasbil

Biogasdrivna bilar är ett kostnadseffektivt och enkelt förnybart alternativ att byta till, och det finns många fordon att välja bland! Med över 180 tankställen så blir det dessutom allt enklare att tanka och du riskerar aldrig att bli stående då personbilarna även har en bensintank. År 2018 var andelen förnybar biogas i fordonsgasen över 90 procent vilket ger ett mycket hållbart drivmedel med stor klimatnytta. Dessutom är biogas med bred marginal det drivmedel som till högst andel produceras i Sverige.

I och med den nya bonusen på 10 000 kr för de flesta gasbilar från och med 1 juli 2018 blir gasbilarna inte dyrare i inköp än motsvarande diesel- eller bensinbil, vilket möjliggör en kostnadseffektiv och enkel omställning till förnybart. Dessutom får företag fortsatt ett reducerat förmånsvärde för gasfordon.

Vi märker tydligt i vår verksamhet att intresset för gasfordon har ökat. Med Gasfordon 2019 underlättar vi för dem som vill köra förnybart genom att ge en översikt över utbudet av fordon och hur det fungerar att köra gasbil, säger Beatrice Torgnyson Klemme, vd Biogas Öst med BioDriv Öst.

Satsningen är en del av projektet Fossilfritt 2030: Fossilfria och effektiva transporter i Östra Mellansverige. Projektet finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala utvecklingsfonden samt Region Uppsala, Region Västmanland, Länsstyrelsen Södermanland, Länsstyrelsen Västmanland, Länsstyrelsen Uppsala och Biogas Öst.

Informationsmaterialet kan laddas ner här!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy