Alla ämnen
Biokraft

Sarons ros och gubbarna i Knohult

Åsa-Nisse tar varje chans han kan till en bekymmerslös vardag, explosion eller full fart. Jag pratar om den riktiga Åsa-Nisse i de svartvita filmerna. Mina bästa barndomsminnen är från stugan i Roslagen, när pappa och jag äter stekt pölsa med potatis medan vi ser Åsa-Nisse filmer på den lilla svartvita 12 volts TV:n eller när jag leker Åsa-Nisse och plockar isär en radio för att bygga en bomb.

Jag har alltid älskat att vara Åsa-Nisse. Innan jag kunde gå hade pappa byggt en speciallösning till cykeln så jag kunde sitta längst fram när han cyklade i full fart – jag skrattade så jag kiknade. När tillfälle gavs för fyrverkerier och smällare fick jag alltid vara den som tände på. När vi renoverade hemma hjälpte jag alltid till och när det gällde val av kulör eller när vi stod inför något problem som behövde lösas önskades alltid min åsikt. Som barn var jag alltid delaktig och min röst värderades lika högt som alla andras i familjen.

Redan tidigt i min karriär fick jag arbeta med duktiga kvinnliga förebilder i en mansdominerad bransch, som Malin Hedenskog och Hanna Strand på Göteborg Energi samt Kia Soisalo på Vattenfall, vilket bidrog till att jag tidigt blev trygg i mig själv och i min yrkesroll.  Jag har haft kul med de få kvinnliga kollegor jag haft som exempelvis Jenny P. Lindberg på Ragn-Sells Miljökonsult som påmint mig om att ingenting är omöjligt och siktar man på månen så hamnar man på månen.

Under ett år har jag gått Ruter dams fantastiska mentorsprogram Spader Ess för kvinnor i karriären. Inom programmet har jag träffat många kompetenta kvinnor som den enastående branschkollegan Helena Dykes på Vattenfall och min underbara mentor AnnaCarin Grandin på Coor Sverige. Jag har fått nya förebilder och karriärvänner för livet.

Jag tycker det är dags att vi lyfter fram alla fantastiska kvinnor i energibranschen och flera av dem kommer och talar på Stora Biokraft- och Värmekonferensen den 13-14 november i Växjö som vi arrangerar i samarbete med Växjö Energi. Fokus på konferensen kommer att vara precis jämställdhet, kompetens och fjärrvärme 4.0 och jag hoppas att många av er kommer på konferensen!

Avslutningsvis vill jag säga att jag för det mesta blivit respekterad i den mansdominerade yrkesvardagen och jag har fått vara Åsa-Nisse. De få som försökt sig på annat har fått träffa min Eulalia-sida som
Sarons ros. 


Text: Karolina Norbeck, Programdirektör Kraftvärme & Fjärrvärme, Svebio, i Bioenergi nr 4-2018

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy