Alla ämnen
Skogsbränsle

Södra inför nytt virkessortiment – efter kraftiga stormarna

Södra inför ett nytt sortiment för stormskadat leveransvirke. Sortimentet kommer underlätta för Södras medlemmar att hantera skadad skog efter stormarna Malik och Gyda.

Vindfälle och knäckta träd efter stormen Gorm strax utanför Långasjö i Småland i november 2015. Stormen Gorm

Götaland har drabbats av flera stormar under början av 2022. I slutet av januari drog stormen Malik in över landet och avslutade en period med stor påverkan på skogarna i Södras medlemmars område. Enligt Södras inventering uppskattas drygt två miljoner kubikmeter skog ha blåst ner, varav den största delen i Götalands östra delar.

Nu vidtar Södra åtgärder för att underlätta hanteringen av stormskadad skog och inför ett nytt virkessortiment för föreningens 52 000 medlemmar.

– Det är viktigt att man som skogsägare inventerar sin skog och ser till att hantera sin stormskadade skog så snabbt som möjligt. För att underlätta detta arbete för våra medlemmar och effektivisera transportarbetet inför vi i Södra nu ett sortiment för stormskadad skog, säger Kim Gunnarsson, tf virkeschef Södra Skog.

Stormsortiment effektiviserar arbetet

Södras stormsortiment möjliggör att små leveranser av stormskadad barrmassaved och barrtimmer kan läggas tillsammans, vilket effektiviserar arbetet och hjälper skogsägaren.

– Stormsortimentet kommer hjälpa Södras medlemmar och familjeskogsbrukare att lättare ta hand om sin stormskadade skog. Med sortimentet kan skogsägaren samla stormskadad massaved och timmer tillsammans, vilket kommer leda till en mindre komplicerad och snabbare avverkning, skotning och lossning. Detta skapar ett mer effektivt arbete, vilket hjälper Södra att hämta och hantera mer stormskadad skog under våren.

Det är viktigt att arbetet med stormskadad skog sker med stor försiktighet.

– Arbetet med stormfälld skog är svårare och farligare än vanligt avverkningarbete. Det innebär att man ska vara extra noggrann med säkerhetstänket och – som alltid – sätta sin och andras säkerhet främst, säger Kim Gunnarsson, tf virkeschef Södra Skog.

Priset på det nya stormsortimentet är och gäller från och med 11 mars:

Massavedsandel 355 kr/m³fub
Timmerandel +18 cm, 700 kr/m³fub

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy