Alla ämnen
Bioekonomi

Södra lanserar produkter med fossilfri värdekedja – Kalmar Energi första kund

Flera av Södras biobaserade produkter lanseras nu med fossilfri värdekedja. De är framtagna utan användning av fossil energi och är ett nytt steg i Södras långsiktiga arbete i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det lokala energiföretaget Kalmar Energi är först att ta del av produkter

Noll fossil energi från planta till leverans av produkt. Det är nästa steg i Södras långsiktiga arbete för ett fossilfritt samhälle. Södra lanserar nu produkter som har producerats och transporterats fossilbränslefritt genom hela värdekedjan. Fossilfriheten i Södras produkter garanteras genom massbalans – ofta använt vid miljöanalyser – och verifieras av tredje part.

Fossilbränslefria produkter

– Södra vill visa vägen till ett fossilfritt samhälle och bidra till omställningen tillsammans med våra kunder. Det gör vi med dessa biobaserade produkter, som nu också blir fossilbränslefria. Produkterna från våra medlemmars skogar gör det möjligt för fler aktörer att fasa ut ändliga resurser och bygga en fossilfri verksamhet. Fossilfrihet är avgörande för att vi ska klara av klimatomställningen, säger Södras vd Lotta Lyrå.

Lotta Lyrå och Anna Karlsson
Lotta Lyrå, vd för Södra och Anna Karlsson vd för Kalmar Energi. Lotta Lyrå, vd för Södra Skogsägarna och Anna Karlsson vd för Kalmar Energi.

Hela värdekedjan

Fossilbränslefria produkter kommer bland annat att erbjudas inom korslimmat trä och utvalda energiprodukter från Södras 53 000 medlemmars skogar. Produkterna är framtagna helt utan användning av fossila bränslen. ​De har producerats och transporterats fossilfritt genom alla delar av värdekedjan: från skogsbruket, genom den industriella processen och till transporten till kunden.

– Att utveckla och erbjuda fossilbränslefria produkter från skogen är nästa steg i omställningen. Detta är resultatet av ett långsiktigt arbete och vi kommer fortsätta utveckla vårt fossilfria erbjudande. Fler aktörer kommer då kunna ställa om till en fossilfri produktion när världen och klimatet står inför svårare utmaningar än någonsin, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra.

Henrik Brodin
Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra. Henrik Brodin, projektledare för Ett fossilfritt Södra.

Kalmar Energi först

Energiföretaget Kalmar Energi är först ut att ta del av Södras fossilbränslefria produkter. De levererar el, fjärrvärme, fiber och energitjänster till närmare 25 000 kunder i Kalmarregionen. Kalmar Energi använder i dag rester från skogsindustrin (grot, flis, bark) i kraftvärmeproduktionen och från och med hösten 2021 blir alltså leveranserna av skogsrester helt fossilbränslefria.

– Att värna om vår gemensamma miljö ligger oss på Kalmar Energi varmt om hjärtat. Därför är vi glada att kunna ta nästa steg tillsammans med Södra och framöver kunna värma och lysa upp hemmen i Kalmar med helt fossilbränslefria restprodukter från skogar i vårt närområde. På så sätt bidrar vi till ett långsiktigt hållbart samhälle med fokus på människa och miljö, säger Kalmar Energis vd Anna Karlsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy