Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

St1 byter E85 mot diesel med minst 50 procent förnybart

Nu lanserar St1 en grönare diesel med garanterat minst 50 procent inblandning av biodiesel. Den kommer inledningsvis att säljas på nio stationer i Göteborg och får namnet 1st Diesel RE+. St1 har även en biobensin med över 10 procent biodrivmedel.

– Vi vill göra det enkelt för våra kunder. De ska veta att när de tankar hos oss blir de klimatsmartare genom att vi blandar in högre andel biodrivmedel i både diesel och bensin, säger Stefan Samuelsson, direktör Retail på St1, i ett pressmeddelande.

Stefan Samuelsson, direktör Retail på St1.
Stefan Samuelsson, direktör Retail på St1. Stefan Samuelsson, direktör Retail på St1.

Tillsammans med den nya biobensinen med över 10 procent inblandning av biodrivmedel som kommer att säljas på samma stationer, tar St1 ett nytt grepp på den gamla pumplagen som innebär att i huvudsak E85 säljs som höginblandat förnybart bränsle på svenska drivmedelsstationer.

– Vi byter ut E85 mot St1s 1st Diesel RE+ med garanterat minst 50 procent biodiesel och får därigenom en bättre total miljönytta, säger Stefan Samuelsson.

– Diesel säljs i mycket större volymer än E85, så det här gör en mycket större miljönytta.

Göteborgprojektet är ett steg i St1s långsiktiga arbete för att nå en snabb omställning och reduktion av fossil koldioxid. Tanken är att tillhandahålla nya smarta miljöbränslen som går att använda i bilar med vanliga förbränningsmotorer, eftersom dessa kommer att dominera trafiken fram till 2030 och flera år efter det.

– Vår vision är att vara ledande i att avveckla fossila bränslen och i stället erbjuda bilisterna hållbara och förnybara drivmedel, säger Stefan Samuelsson. Och den snabbaste vägen är att utveckla och förbättra befintliga drivmedel med ökad andel förnybara biodrivmedel som alla befintliga bilar kan köra på.

– Det kommer att ta lång tid att byta ut dagens bilpark och därför satsar vi på nya, smarta bränslen under tiden!

Premiärstationerna i Göteborg kommer att sälja de nya drivmedlen från och med 1 november i år. Adresser till dessa stationer finns på www.st1.se.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy