Alla ämnen
Bio-CCS

Stockholm Norvik Hamn möjligt CCS-nav

Stockholm Norvik Hamn möjligt CCS-nav
Stockholm Norvik Hamn. Foto: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson

Stockholms Hamnar startar en förstudie om etablering av ett nav för insamling av koldioxid i Stockholm Norvik Hamn tillsammans med ledande aktörer inom CCS-området.

Förstudien genomförs i samarbete med Stockholm Exergi, Mälarenergi, Söderenergi, Vattenfall, Heidelberg Materials, Nordkalk och Plagazi.

Målet är att öka möjligheten för utsläppsminskning och minusutsläpp genom att etablera en regional, hållbar och kostnadseffektiv koldioxidinfrastruktur i östra Sverige.

En lösning för transport och hantering från utsläppsanläggningar till slutlig avsättning som i hög utsträckning skulle bidra till att Sverige når uppsatta miljömål.

Mellanlager i Stockholm Norvik Hamn

En första övergripande förstudie har tagits fram tillsammans med samtliga deltagande aktörer för att klargöra förutsättningar och villkor för etablering av ett mellanlager i Stockholm Norvik Hamn.

Nu tar Stockholms Hamnar arbetet vidare i en fördjupad förstudie. Projektet går under namnet NICE – Norvik Infrastructure CCS East Sweden.

– Stockholm Norvik Hamn har stor potential att bli ett koldioxidnav. Den tänkta transportlösningen skulle kunna stå för en väsentlig andel av koldioxidtransporterna från Sverige, potentiellt runt 9 miljoner ton per år, vilket kan bli det största av alla liknande projekt i landet, säger Clara Lindblom (V), styrelseordförande Stockholms Hamn.

Denna artikel publicerades i Bioenergitidningen nummer 2-2023.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy