Alla ämnen
Pellets

Stockhorvan Trä & Pellets bygger upp pelletsfabriken igen

Stockhorvans pelletsfabrik utanför Hultsfred förstördes helt i en brand den 23 juni 2016. Nu byggs fabriken upp igen och produktionen väntas starta i juni 2017.

Det var en kutterspåntransport som var orsaken till branden. Det började brinna i en lastbil som var på plats för att leverera råvara och elden spred sig till pelletsfabriken som blev totalförstörd. Sedan branden har Stockhorvan fortsatt att leverera pellets till villakunder genom att köpa pellets från andra producenter. Men större kunder har fått välja andra leverantörer.

– Vårt försäkringsbolag har gjort det möjligt för oss att bygga upp fabriken igen. Produktionen väntas starta i juni 2017. Vi hade önskat kunna starta i mars eller april för att komma upp i en högre produktion för 2017, säger Peter Petersson, vd för Stockhorvan.

Under 2017 väntas produktionen bli cirka 10 000 ton för att under 2018 öka till 28 000 ton pellets.

Processhall på höjden

I mitten av mars pågår gjutning av golvet i den nya produktionslokalen.

– Vi har redan gjutit en sockel och ställt väggar och tak på plats för att vinna tid, berättar Peter Petersson.

Den nya byggnaden får en annan layout en den gamla. Processhallen byggs på höjden.

– Det blir en tvåplanslösning där materialet hanteras på andra våningen och sedan skickas ner till pressen på markplanet. Lösningen är platsbesparande och det behövs färre transportörer och skruvar för råvaruhantering, förklarar Peter Petersson.

Förberett för ökad produktion

Stockhorvan har valt att köpa en pelletspress från Salmatec, samma leverantör som tidigare. Den nya pressen blir lite större och får en kapacitet på fem ton per timme istället för fyra ton per timme. Årskapaciteten blir drygt 20 000 ton.

– Vi har förberett anläggningen för ytterligare en pelletspress och dubbla kapaciteten, något som vi räknar med att sätta in hösten 2018. Vi utvärderade pelletspressar från flera leverantörer, men de kunde inte garantera att vi skulle få samma kvalitet som vi ville ha och som vi haft med den gamla pressen från Salmatec. Vi visste att det fungerar med en pelletspress från Salmatec, det avgjorde och vi valde samma leverantör som tidigare, säger Peter Petersson.

Före pelletspressen finns en hammarkvarn från Champion för att få rätt fraktionsstorlek på råvaran som går in i pressen.

Vi jobbar med kutterspån som råvara precis som tidigare, men planerar att framöver sätt in en tork för att kunna använda även sågspån som råvara. Den nya anläggningen kommer att ha en säckningslinje från Fisker och en bulkutmatning, säger Peter Petersson.

Hög kvalitet

– Vi har en egen unik pelletskvalitet som beror på vår tillverkningsprocess, säger Peter Petersson och beskriver närmare hur processen ser ut. Stockhorvan är extremt noga med råvaran och blandar den själva. Flera gånger per timme kontrolleras densitet, hållfasthet, längd på pellets med mera. Ånga, vatten och stärkelse tillsätts på ett visst sätt.

– Vi vet hur vi kör anläggningen och vi är troligen ensamma om att ha så jämn kvalitet som vi har. Vi har sett exempel på att villa-kunder kunnat sänka förbrukningen med fem procent efter att ha bytt till vår pellets, avslutar Peter Petersson.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2017.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy