Alla ämnen
Bioekonomi

Största affären i Deromes historia

Derome har tecknat avtal med Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad om samarbete kring utveckling av nya stadsdelar i trä. Det är den största affären i Deromes historia, med ett värde på fem miljarder kronor.

– Detta är det största avtal vi tecknat i Deromes 70-åriga historia. Värdet uppgår till 5 miljarder kronor. Om avtalet genomförs fullt ut är vi med och skapar bostadsområden i trä i flera av landets tillväxtområden. Tillsammans är Magnolia Bostad, Heimstaden Bostad och Derome en stark samhällsbyggare. Vi bygger moderna trädgårdsstäder med en blandning av småhus och flerbostadshus, säger Peter Mossbrant, vd Derome Hus.

Avtalet, som är villkorat av bland annat lagakraftvunna detaljplaner, omfattar utveckling av nya bostadsområden i tillväxtorter såsom Bro, Kungsängen och Åkersberga. Det är ett långsiktigt avtal med målbilden att omfatta ca 1500 småhus, även i fler delar av Sverige.

– I och med detta omfattande och långsiktiga avtal tar vi vara på respektive bolags spetskompetens. Tillsammans ligger vi i framkant vad gäller miljöbyggnad och vi kommer kunna bidra till hållbara och attraktiva bostäder i olika upplåtelseformer i hela Sverige – för en lång tid framöver, säger Ted Mellin, affärschef på Derome Hus.

Derome har en unik kedja

– Derome bidrar i samarbetet genom vår unika produktionskedja som sträcker sig från skog till färdiga hus. Vi kan producera bostäder kostnadseffektivt med låg klimatpåverkan, säger Johan Axelsson, vd Derome Husproduktion.

Att större delen av husproduktionen sker industriellt i Deromes fabriker innebär mindre byggstörningar på byggplats samtidigt som det skapar värdefulla arbetstillfällen utanför storstäderna.

Det här avtalet ger sysselsättning för hundratalet anställda i Deromes fyra husfabriker under flera år, säger Johan Axelsson.

I samband med det tecknade samarbetsavtalet säljer Derome upp till 100 000 kvm BTA intill Hede station i Kungsbacka till Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad. Affären är villkorad en lagakraftvunnen detaljplan. Derome kommer att leverera en betydande del av bostäderna i området. Även efter markförsäljningen har Derome ett betydande markområde i Hede för egen bostadsutveckling.

Derome tecknar ny storaffär. Bygger hållbara bostäder i trä.
Derome tecknar ny storaffär. Bygger hållbara bostäder i trä. Derome tecknar ny storaffär. Bygger hållbara bostäder i trä.

Vinge har agerat legal rådgivare till Derome och Törngren Magnell & Partners har agerat legal rådgivare till Magnolia Bostad AB. Falkenborn Advokatbyrå har agerat legal rådgivare till Heimstaden Bostad AB.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy