Alla ämnen
Skogsbränsle

Sveaskog tidigt ute med digital leveransavisering

Att enkelt kunna meddela i förväg vilka virkeslass som är på väg från skogen till industrin blir allt viktigare i takt med branschens ambition att automatisera virkesmätningen. Sveaskog har i samarbete med Tieto, som en av de första aktörerna, nu rullat ut digital leveransavisering av sina virkesleveranser över hela landet.

Leveransavisering möjliggör förutom en automatiserad virkesmätning, även effektivare användning av virkesbilarna genom minskade kötider vid industrimottagningen och mer detaljerad information om virket från skogen. Det innebär också en stor förbättring för virkestransportörerna.

– Med den nya funktionaliteten för leveransavisering binder vi ihop den digitala kedjan för transportörerna. Skillnaden är att registreringar som tidigare gjorts vid inmätningen, nu görs redan i förväg. Det skapar en lugnare och mer effektiv situation vid leverans, vilket gett positiv respons från åkarna, berättar Anders Järlesjö, skogsteknisk chef på Sveaskog.

Mattias Vikberg, chaufför åt Sveaskog på Eklunds Åkeri, har varit delaktig i projektet.

– Det är rätt vanligt att det knorras när det ska till ytterligare digital utveckling i transportkedjan. Men nu är det ingen som vill gå tillbaka. Aviseringen fungerar överlag väldigt smidigt, allra bäst är det med delade lass som brukar vara besvärligt att administrera i mätkuren, säger Mattias.

illustration-Sveaskog

De nya funktionerna har byggts på sin naturliga plats i Sveaskogs verksamhetssystem Prolog, där virkestransportörer sedan tidigare rapporterar lastning och lossning. I det nya verktyget är det enkelt för transportören att ange sortiment, volym, placering på lasset och när bilen förväntas vara framme vid mottagningsplatsen.

– En stor fördel för oss har varit att arbetssättet med rapportering är väletablerat i vårt system, därför kunde vi lägga krutet på att få till en smidig och enkel teknisk lösning, fortsätter Anders Järlesjö.

Tietos projektledare Mikael Zachrisson lyfter fram det nära samarbetet med Sveaskog som en viktig framgångsfaktor.

– Vi har kunnat jobba tätt ihop med användare inom Sveaskog under hela resan. Det har gjort verktyget både vasst och enkelt.

Källa: Sveaskog


KONTAKTPERSONER:

Anders Järlesjö, skogsteknisk chef Sveaskog, tel: 019-19 50 42
Mikael Zachrisson, projektledare Tieto, tel: 070-608 51 41

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy